Ταμείο Ανάκαμψης και αυξημένες καταθέσεις γεμίζουν τα ταμεία των Τραπεζών οι οποίες με τη σειρά τους διαθέτουν τη ρευστότητα σε νέα δάνεια.

Νέες χορηγήσεις δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν δρομολογήσει για φέτος οι  4 συστημικές τράπεζες.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε +10,3% το Φεβρουάριο του 2022 από 10,0% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο +8,1%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους θα αξιοποιήσουν τη ρευστότητα χορηγώντας νέα δάνεια ύψους 7 δισ Ευρώ.

Η εκτίμηση αφορά την καθαρή πιστωτική επέκταση, χωρίς δηλαδή τις αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων, και θεωρείται ρεαλιστική ακόμη και κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί η γεωπολιτική κρίση, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται ανατροπές ανάλογα με το μέγεθος της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης.

  • Η Εθνική επιδιώκει να χορηγήσει δάνεια 1,5-2 δισ. ευρώ,
  • Η Eurobank 1,4 δισ. ευρώ,
  • Η Alpha Bank 2,2 δισ. ευρώ
  • Η Πειραιώς 1,3 δισ. ευρώ.

Εκτός από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης RRF, οι τράπεζες διαθέτουν υψηλή ρευστότητα μέσω των καταθέσεων που ανέρχονται σε 177,5 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here