του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Ότι και να δηλώνουν επισήμως, ανεπισήμως και ..ψιθυριστά, οι μεγαλόσχημοι κυβερνητικοί παράγοντες, την οριστική απόφαση για το αν η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την -μετά τον Αύγουστο 2018- περίοδο, θα την πάρουν ….τα stress tests των τραπεζών.
Εφόσον –ακόμη και κάτω από τις προϋποθέσεις του δυσμενέστερου μόνο σεναρίου- τα stress tests, αναδείξουν την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, μίας ή περισσοτέρων ελληνικών τραπεζών, σήμερα ή σε χρονικό διάστημα δύο ετών, η ανάγκη ύπαρξης ενός διχτυού ασφαλείας θα οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στην υποβολή αιτήματος για ECCL .
Η αλήθεια είναι ότι οι υπουργοί οικονομικών των εταίρων -δανειστών θα ήταν ευτυχείς αν μπορούσαν να αποφύγουν την προσφυγή στα εθνικά τους κοινοβούλια για να ζητήσουν την έγκριση μιας ακόμη πίστωσης για την Ελλάδα.
Από την άλλη όμως πλευρά όλοι γνωρίζουν καλά ότι με την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος –οποιασδήποτε χώρας- δεν είναι σοφό να παίζει κανείς.
Επιπλέον, οι προϋποθέσεις, τα αυστηρά προ-απαιτούμενα και οι δεσμεύσεις για υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων θα πιέζουν την σημερινή και τις μελλοντικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα με το αν υποβληθεί αίτημα για ECCL. Ακόμη και τα «μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους», δηλαδή η διευθέτηση των μελλοντικών πληρωμών θα υπόκειται σε συγκεκριμένο “conditionality” δηλαδή όρους και προ-απαιτούμενα.
Συμπέρασμα:
Οι επόμενες κινήσεις είναι εξαιρετικά σαφείς και προδιαγεγραμμένες:
Μέχρι τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου θα εκδοθούν 3 διαφορετικά DSA, τρεις διαφορετικές εκθέσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με βάση και το αποτέλεσμα των stress test των τραπεζών, θα αξιολογηθεί το περιεχόμενο του ‘‘κουμπαρά ασφαλείας’’ (cash buffer) για την ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά τον Αύγουστο.
Θα οριστικοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις αφού θα συνδεθούν με μεταρρυθμίσεις αλλά και με την πορεία του ΑΕΠ.
Σήμερα όλοι δουλεύουν για την «τεχνική συμφωνία» (Staff Level Agreement SLA) την οποία θα έχουν όλοι οι δανειστές την ευκαιρία να συζητήσουν στις 22 Απριλίου, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Οι τελικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πριν από τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο (κατά σύμπτωση, έδρα του πραγματικού δανειστή της Ελλάδας, ΕSM).