του Νίκου Κωτσικόπουλου

Παραμένουν οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών για αυξημένα έσοδα από τόκους και διψήφια απόδοση κεφαλαίων (ROTE) φέτος και δεν θα αλλάξουν μετά το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, το οποίο προωθούν τράπεζες και κυβέρνηση για συγκεκριμένο διάστημα πιθανότατα για 12 μήνες.

Η αιτία για αυτό είναι ότι οι βασικοί υπολογισμοί των ελληνικών τραπεζών για τα φετινά μεγέθη τους, έγιναν με την παραδοχή ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα είναι μεταξύ 2%-2,5%. Μάλιστα οι υπολογισμοί είναι πιο κοντά στο 2% παρά στο 2,5%, ενώ το επιτόκιο της ΕΚΤ έφθασε ήδη στο 3%.

Οι σχεδιασμοί αυτοί όταν ανακοινώθηκαν θεωρήθηκαν πολύ συντηρητικοί αλλά βοηθούν τώρα τις ελληνικές τράπεζες να μένουν κερδοφόρες και ταυτόχρονα να κάνουν άνοιγμα στην κοινωνία. Και όσον αφορά τους ξένους επενδυτές βοηθούν επίσης καθώς γνωρίζουν ότι μετά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, δεν τίθεται θέμα μείωσης των στόχων και αναπροσαρμογής του guidance.

Τα παραπάνω αναδεικνύονται και από το τελευταίο report της Axia σύμφωνα με την οποία, οι εκτιμήσεις των τραπεζών για έσοδα και κέρδη, όπως παρουσιάστηκαν στις αρχές Μαρτίου, ισχύουν παρά το σχεδιαζόμενο μέτρο για «κλείδωμα» σε σταθερό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων.  Μάλιστα τυχόν νέα άνοδος των επιτοκίων θα σημαίνει μικρή αύξηση των κερδών σε σχέση με το σχεδιασμό των τραπεζών, έναντι των επιχειρηματικών δανείων παρατηρεί η Axia.

Οι τράπεζες από την άλλη δεν θα έχουν το επιπλέον έσοδο 146 εκατ. ευρώ από την άνοδο των επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια, τα οποία όμως δεν έχουν υπολογίσει. Έσοδα που υπολογίζονται από 31-41 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα σύμφωνα με την Axia. Σύμφωνα με τα στοιχεία του report:

Τα στεγαστικά δάνεια που έχουν οι τράπεζες φθάνουν τα 29,876 δισ. ευρώ.

Από αυτά εξυπηρετούμενα είναι τα 27 δισ. ευρώ

Με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι το 90% των δανείων δηλαδή 24,37 δισ. ευρώ.

Αν οι τράπεζες δεν «κλείδωναν» τα επιτόκια τότε με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3% θα κέρδιζαν συνολικά, επιπλέον 24,4 εκατ. ευρώ που δεν θα εισπράξουν τώρα.

Με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,5% (βασικό σενάριο) οι τράπεζες δεν θα εισπράξουν επιπλέον ποσό 146 εκατ. ευρώ φέτος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here