Με τους καλύτερους όρους εισέρχονται στην τελική φάση των επαφών με τον επόπτη του συστήματος οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της περσινής χρήσης.

Από τις συζητήσεις αυτές, που θα προηγηθούν των ετήσιων τακτικών γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους το ερχόμενο καλοκαίρι, θα οριστικοποιηθεί η πρώτη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους τους μετά από 16 χρόνια.

Στην αγορά έχει ήδη προεξοφληθεί η έγκριση του SSM, ωστόσο στα ανώτατα διοικητικά επιτελεία των εγχώριων ομίλων δεν εφησυχάζουν και η προετοιμασία για τις παρουσιάσεις στη Φραγκφούρτη συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Πρώτο βήμα για την εκκίνηση των σχετικών διεργασιών αποτελεί η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του 2023 και του επιχειρησιακού πλάνου της περιόδου 2024-2026.

Την αρχή έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, τα αποτελέσματα της οποίας ικανοποίησαν αναλυτές και επενδυτές, ενόψει και της διάθεσης έως και του 27% των μετοχών της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όπως έκανε γνωστό ο CEO του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, στόχος είναι να διανεμηθεί φέτος το 10% των καθαρών κερδών της περσινής χρήσης. Το ποσοστό αυτό, με βάση το business plan που παρουσιάστηκε, θα ανέλθει σε 25% το 2024 και σε 50% τη διετία 2025-2026.

Με βάση τις προβλέψεις για την κερδοφορία της ερχόμενης τριετίας, σε αυτό το διάστημα, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανταμείψει τους μετόχους της με περίπου 1,3 δισ. ευρώ μέσω μερισμάτων.

Θα ακολουθήσουν, στο πρώτο μισό του Μαρτίου, οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από τις διοικήσεις της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας.

Τι εξετάζει ο SSM

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η εξέταση του αιτήματος για επιστροφή στην εποχή των μερισμάτων θα γίνει με αυστηρούς όρους. Όπως λένε, οι τρεις όροι του SSM για να δώσει το σχετικό «πράσινο φως» είναι οι εξής:

Διατηρήσιμη κερδοφορία

Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να πείσουν τον επόπτη για τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να πετυχαίνουν υψηλή κερδοφορία στις επόμενες χρήσεις.
Ενόψει της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη, που θα οδηγήσει σε αναπόφευκτες απώλειες τόκων από τις υφιστάμενες χορηγήσεις, τα πλάνα των τραπεζών προβλέπουν αναπλήρωσή τους από άλλες πηγές.

Από τη μία πλευρά, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του καθαρού επιτοκιακού εισοδήματος.

Αυτό θα καταστεί δυνατό στο νέο περιβάλλον χαμηλότερου κόστους χρήματος τόσο με την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων όσο και με την ανακοπή του κύματος έκτακτων αποπληρωμών από αξιόχρεους δανειολήπτες, που καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες.
Από την άλλη, οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν σε σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες, καθώς εκτιμούν ότι οι τομείς της διαχείρισης διαθεσίμων και των τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων θα αναπτυχθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Επάρκεια κεφαλαίων

Ο δεύτερος δείκτης που αξιολογεί ο SSM αφορά την επάρκεια κεφαλαίων και τα «μαξιλάρια» που χτίζουν οι τράπεζες. Όσο πιο ισχυρές κεφαλαιακά είναι τόσο περισσότερο διευκολύνεται η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους τους.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η στιγμή που επέλεξαν οι ελληνικοί όμιλοι για να βγουν στις αγορές με εκδόσεις ομολογιακών τίτλων, στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Άντλησαν με τον τρόπο αυτό 1,8 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τους συνολικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ κάλυψαν το ένα τρίτο της απόστασης που τους χωρίζει από την επίτευξη του τελικού στόχου MREL για το 2026.

Ποιότητα ισολογισμού

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, στοιχείο που εξετάζει η ο επόπτης αποτελεί η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Ο εγχώριος κλάδος έχει πετύχει μιαν άνευ προηγουμένου μείωση των δεικτών καθυστερήσεων από το 50% περίπου το 2016 σε κάτω από το 5% και στοχεύει στην περαιτέρω μείωσή τους χαμηλότερα του 3% μέσα στην ερχόμενη διετία.

Οι διοικήσεις τους θα πρέπει να πείσουν τον επόπτη ότι ο πιστωτικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός και πως οι πιθανότητες αντιστροφής των πτωτικών τάσεων είναι υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (Αφιέρωμα Τράπεζες του Κώστα Παπαγρηγόρη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ