Το 2018 ήταν μια χρονιά που οι τράπεζες χορήγησαν 400 εκατ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια, περίπου 500 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά και περίπου 650 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Έναν χρόνο πριν, το 2017, το σύνολο της τραπεζικής αγοράς είχε χορηγήσει όχι περισσότερα από 273 εκατ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια.
Προφανώς η ζήτηση και η χορήγηση δανείων ουδεμία σχέση έχει με τις προ μνημονίων περιόδους, αλλά κατά την άποψη του γενικού διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργου Κουτεντάκη, οι προοπτικές δείχνουν ότι η χορήγηση δανείων σ’ αυτή την κατηγορία μπορεί να αυξάνεται με ρυθμό 35% έως 40% κάθε χρόνο. Ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων θα επιταχυνθεί περαιτέρω και ανάλογα με τον ρυθμό υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των πιστώσεων προς μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις.
Είναι προφανές ότι με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν, διαμορφώνεται ένα κλίμα προσδοκιών στην αγορά, η οποία καλείται ύστερα από 9 χρόνια να καλύψει τις συσσωρευμένες καταναλωτικές και στεγαστικές ανάγκες της περασμένης περιόδου, ενώ ήδη δημιουργείται σιγά σιγά μια νέα αγορά, με νεότερης ηλικίας εργαζομένους που δεν ανήκουν στους υπερδανεισμένους και θέλουν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους.
Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, σημαντική παράμετρος είναι η ενεργοποίηση και απορρόφηση πληθώρας ευρωπαϊκών προγραμμάτων σημαντικού προϋπολογισμού.
Το 2018 ανακοινώθηκαν και βγήκαν αποφάσεις υπαγωγής μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ Ι (ενδιάμεσο) για δράσεις προϋπολογισμού 384 εκατ. ευρώ, μέσω COSME 500 εκατ. ευρώ και από το ΕΣΠΑ 700 εκατ. ευρώ.
Μέσα το 2019, ενεργοποιείται το ΤΕΠΙΧ ΙΙ με προϋπολογισμό 915 εκατ. ευρώ, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα COSME αλλά και το ΕΣΠΑ με επιπλέον προϋπολογισμό 860 εκατ. ευρώ. Ειδικά για το ΕΣΠΑ ο συνολικός προϋπολογισμός περιόδου 2016-2019 ανέρχεται σε 2,64 δισ. ευρώ.
Σήμερα το 60% των δανείων και πιστώσεων που χορηγούνται από τις τράπεζες εντάσσεται σε ένα από τα παραπάνω προγράμματα, στοιχείο που υποδηλώνει και την έκταση των υφιστάμενων αναγκών, αλλά και τη σαφή διάθεση των τραπεζών να ενισχύσουν την οικονομία, είτε χρηματοδοτώντας το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής των ενδιαφερομένων, είτε χρηματοδοτώντας τα λοιπά έργα (4/10) που δεν εντάσσονται σε κάποιο πρόγραμμα.
Οπως εξήγησε ο κ. Γιάννης Γραμματικός, αναπλ. γενικός δ/ντής Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τρ. Πειραιώς, η αναφορά ενός πελάτη στον «Τειρεσία» και ανάλογα με το είδος της αναφοράς, δεν είναι πλέον αποτρεπτική για δανειοδότηση.
- «Τα σύνθετα μοντέλα αξιολόγησης που έχουμε υιοθετήσει, βοηθούν να συνεκτιμώνται οι βασικοί παράγοντες που καθιστούν τους πελάτες αξιόχρεους ή μη». εξήγησε ο κ. Γραμματικός.
Επιπλέον, η παραμονή των πελατών στην «κακή λίστα» στα συστήματα του «Τειρεσία» έχει μειωθεί και ο χρόνος τήρησης των δυσμενών στοιχείων εξαρτάται από το είδος τους. Σε περίπτωση που η αναφορά του πελάτη στον «Τειρεσία» οφείλεται σε ρύθμιση δανείων, εφόσον τηρεί τη ρύθμιση για ένα ικανοποιητικό διάστημα, θεωρείται «εξυγιανθείς» και έχει τις ίδιες προοπτικές χρηματοδότησης με τους λοιπούς πελάτες, στην κατεύθυνση μη αποκλεισμού ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.
- «Κατά συνέπεια μπορούμε να πούμε ότι τα κριτήρια έχουν εξορθολογιστεί, αλλά και οι πελάτες είναι πιο συνειδητοποιημένοι αλλά και καλύτερα ενημερωμένοι, καθόσον παρέχεται και πληρέστερη προσυμβατική ενημέρωση σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες», σχολίασε ο κ. Γραμματικός.