Υψηλότερες των προβλέψεων ταχύτητες ανέπτυξε το πρώτο τρίμηνο του έτους η τουρκική οικονομία. Πρόκειται, ωστόσο, για μία ανάπτυξη, την οποία σκιάζουν έντονες ανισορροπίες. Υπολογίζεται δε ότι μετά και τις τελευταίες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (συνολικά κατά 500 μ.β.), οι οποίες έχουν ως στόχο να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και να ανακόψουν τον κατήφορο της λίρας, η οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το τουρκικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 7,4% το πρώτο τρίμηνο, ύστερα από ρυθμούς ανάπτυξης 7,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Η επίδοση ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg για ρυθμούς ανάπτυξης 7%.

H ανάπτυξη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση. Η ζήτηση ήταν έντονη για εισαγωγές, με αποτέλεσμα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να “φουσκώσει” κι άλλο και να υπερβεί το 6% του ΑΕΠ. Αν δεν είχαμε ήδη την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας- κόντρα στη βούληση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική οικονομία θα όδευε ολοταχώς προς υπερθέρμανση.
Αναλυτές της Capital Economics προβλέπουν ότι με την υιοθέτηση πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής τα επόμενα τρίμηνα θα έχουμε έντονη επιβράδυνση, με αποτέλεσμα στο σύνολο του 2018 η τουρκική οικονομία να παρουσιάσει ανάπτυξη 4%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here