Η τουρκική λίρα συνεχίζει να κατρακυλά ενώ οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις δυνατότητες της κεντρικής τράπεζας της χώρας για μία ουσιαστική παρέμβαση, που θα μπορέσει να ελέγξει τον πληθωρισμό και να ανακόψει την πτωτική πορεία του τούρκικου νομίσματος.

Συνέχεια στο ράλι του δολαρίου έχουμε σήμερα στην αγορά ξένου συναλλάγματος. Με τους επενδυτές να στρέφονται στο αμερικανικό νόμισμα, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών παραμένουν σε ελεύθερη πτώση, ενώ διατηρούνται και οι πιέσεις στο ευρώ.

Ο Δείκτης Δολαρίου ενισχύεται σήμερα 0,4%, υπερβαίνοντας ενδοσυνεδριακά τις 94 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2017. Το ευρώ υποχωρεί στα 1,1761 δολάρια, ενώ παραμένει σε τροχιά υποτίμησης και έναντι του ελβετικού φράγκου, για έκτη διαδοχική συνεδρίαση.

Σήμερα η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού κατέγραψε νωρίτερα νέο αρνητικό ρεκόρ, στις 4.5693 λίρες ανά δολάριο. Αυτή την ώρα διαμορφώνεται στις 4,5435 λίρες ανά δολάριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο 10,85% τον Απρίλιο, παραμένοντας σε μεγάλη απόσταση από τον επίσημο στόχο του 5%, ενώ αυξανόμενο βαίνει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης και αναλυτές προειδοποιούν ότι τα Erdoganomics θα οδηγήσουν σε υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here