Έντονα θορυβημένοι από την οικονομική κρίση σε Τουρκία και Ιταλία εμφανίζονται οι Έλληνες εξαγωγείς, δεδομένου ότι οι δύο γειτονικές χώρες αποτελούν τους δύο σημαντικότερους προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εξαγωγές προς την Ιταλία -που αποτελεί την κυριότερη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών- ανήλθαν σε 1,727 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές προς την Τουρκία –δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα – άγγιξαν τα 1,23 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 39%.
Από τις αρχές του έτους η τουρκική λίρα έχει βυθιστεί σε µία συνεχόµενη υποτίµηση έναντι του ευρώ, άνω του 50%, µε ιδιαίτερη πτωτική πορεία κυρίως στο δεύτερο τρίµηνο του 2018 όπου η τουρκική λίρα έφθασε από περίπου 4,9 λίρες στις αρχές Απριλίου σε 7,9 λίρες τέλος Αυγούστου έναντι του ευρώ, σηµατοδοτώντας τη µεγαλύτερη υποτίµηση µεταξύ των νοµισµάτων αναπτυσσόµενων κρατών.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι πιέσεις δεν αγγίζουν όλους τους κλάδους, ο κίνδυνος δεν περιορίζεται μόνο στο ενδεχόμενο απώλειας μέρους της εξαγωγικής δραστηριότητας προς την Ιταλία και την Τουρκία. Και αυτό διότι αφενός η Ιταλία απορροφά σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, όπως είναι το ελαιόλαδο και τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, και αφετέρου οι Τούρκοι ιχθυοκαλλιεργητές, -οι οποίοι έχουν αυξήσει κατά 20% την παραγωγή έναντι του 2017 και προχωρούν σε μαζική διάθεση του προϊόντος σε πολύ χαμηλές τιμές-, απευθύνονται εξαγωγικά στις ίδιες με τους Έλληνες αγορές.
Οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας δέχονται, λόγω της υποτίµησης της τουρκικής λίρας, πολύ σοβαρές ανταγωνιστικές πιέσεις από τις τουρκικές εταιρείες. Με την υποτίµηση της τουρκικής λίρας είναι προφανές ότι η πίεση για τις ελληνικές εταιρείες αλλά και συνολικά τις ευρωπαϊκές, θα γίνει εντονότερη, σύμφωνα με όσα αναφέρουν Έλληνες εξαγωγείς.