Γράφει η «ξενοδόχος»

Όλο και πιο έντονα συζητείται το πώς θα γίνει το «άνοιγμα» του τουρισμού που είναι κι ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» για την Ελλάδα αυτή τη χρονιά, όπου, όπως όλα δείχνουν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες μεν αλλά δύσκολες για τον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Χθες στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το οποίο πραγματοποιείται εν μέσω πανδημίας με τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια θέματα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, την πορεία των εμβολιασμών αλλά και τα ζητήματα που έχει μπροστά ο τουρισμός, λειτουργώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε περιβάλλον covid-19.

Επιστολή στον υπουργό Υγείας όμως απηύθυναν και οι ίδιοι ξενοδόχοι, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων τη χρονιά αυτή.

Για παράδειγμα, σε σχέση με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα ήδη από πέρυσι, οι ξενοδόχοι ζητούν οι γιατροί που θα συνεργάζονται με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα -πέραν της εξέτασης- και της διενέργειας rapid test. Τα rapid test είναι πιο εύκολα στη διαχείριση και πιο προσιτά οικονομικά, με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις επιχειρήσεις.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να γίνεται πιο γρήγορα ο εντοπισμός και η καταγραφή των κρουσμάτων (σημειώνεται πως τα στοιχεία των αλλοδαπών τουριστών καταχωρούνται υποχρεωτικά από το ξενοδοχείο, βάσει διαβατηρίου, άρα υπάρχει η σχετική βάση δεδομένων) και έτσι να λαμβάνονται, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς.

Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια και «να κατοχυρωθεί η Ελλάδα ως το απόλυτο brand ασφαλούς προορισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο», κατέθεσε και ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με ερώτησή του προς τον Βασίλη Κικίλια. Υπουργό Υγείας.

Ο κ. Κόνσολας προτείνει τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου με τη διενέργεια εκτεταμένων rapid test στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και στους τουριστικούς προορισμούς:

  • Κάθε επισκέπτης θα γνωρίζει ότι θα υποβληθεί σε rapid test με την είσοδό του στη χώρα μας και η εναλλακτική λύση θα είναι είτε να διαθέτει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε να διαθέτει πιστοποιητικό μοριακού τεστ ή πιστοποιημένου rapid test που θα έχει διενεργηθεί πριν από 72 ώρες.

Παράλληλα προτείνεται:

α) Να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού στα νησιά που αποτελούν τουριστικό προορισμό ή να έχει χτιστεί ένα σημαντικό τείχος ανοσίας σε αυτές τις περιοχές μέχρι τον Ιούνιο.

β) Να προχωρήσει κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στις μεταφορές και στην τουριστική βιομηχανία. Την προτεραιοποίηση των ανθρώπων του τουρισμού ζητούν άλλωστε και οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here