Στις μέρες μας, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι επαναξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν χαρτοφυλάκια πελατών καθώς εξελίσσεται το οικονομικό περιβάλλον.

Έπειτα από μια δεκαετία ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, η οικονομία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη χαρακτηρίζεται πλέον από υψηλότερα επιτόκια, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Ως απάντηση έρχονται οι υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων και μια πιο προσεκτική άποψη για τις μετοχές, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Αυτό το γράφημα δείχνει τις κορυφαίες επενδύσεις που χρησιμοποιήθηκαν από συμβούλους, με βάση μια έρευνα του 2023 του Journal of Financial Planning.


Κορυφαίες επενδύσεις το 2023
Παρακάτω, παρουσιάζονται οι πιο συνήθεις τύποι επενδυτικών χαρτοφυλακίων που χρησιμοποιούνται ή προτείνονται στους πελάτες:

Όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας, το 90% των συμβούλων χρησιμοποιούν ETF και σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χρήση τους τους επόμενους 12 μήνες.

Τα μετρητά και τα ισοδύναμα, όπως τα money market funds, χρησιμοποιήθηκαν επίσης ευρέως. Ωστόσο, από το 2019, η χρήση τους μειώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Τα money market funds κατέγραψαν περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση-ρεκόρ 5,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, με μέσο όρο αποδόσεων περίπου 4,5%.

Η χρήση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία επενδύουν σε ιδιωτικές εταιρείες, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των τύπων επενδύσεων, ήτοι 11 ποσοστιαίες μονάδες καθώς ορισμένοι σύμβουλοι έψαχναν για εναλλακτικές επενδύσεις.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στα αμοιβαία κεφάλαια, κατά 6%. Πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να μειώσουν τη χρήση τους το επόμενο έτος.

Είναι ενδιαφέρον ότι το 3% των συμβούλων χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για τους πελάτες τους. Μέχρι σήμερα, το Bitcoin έχει επιστρέψει πάνω από 164%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ