Αύξηση της απασχόλησης και δυναμική επιστροφή της εγχώριας οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά παρατηρήθηκε το έτος 2022, όπως καταγράφεται στη νέα έρευνα της ICAP CRIF για την Απασχόληση – Ανεργία.

Σύμφωνα με τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου ICAP CRIF:

“ Η αγορά εργασίας εμφάνισε αύξηση της απασχόλησης το 2022, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία από το 2021, και μάλιστα με υψηλότερο ρυθμό. Συγκεκριμένα, η μέση ετήσια απασχόληση ενισχύθηκε κατά 5,4% το 2022 έναντι ποσοστού 1,4% το προηγούμενο έτος.

Η ελληνική οικονομία κατά το 2022 κινήθηκε σε αναπτυξιακή τροχιά, καταγράφοντας θετικό ρυθμό μεταβολής, με το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) να σημειώνει αύξηση 5,9%, ποσοστό ωστόσο χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2021 (+8,4%).

Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας επηρεάζει άμεσα και την αγορά εργασίας, έστω και σε βραχύ χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς, η αύξηση της απασχόλησης τη διετία 2021-2022 ήταν απόρροια της δυναμικής επιστροφής της εγχώριας οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, μετά την βαθιά ύφεση του 2020. Επιπλέον, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία με την εκτόξευση του πληθωρισμού, ο ετήσιος δείκτης ανεργίας για το 2022 ακολουθώντας την πτωτική τάση της τελευταίας δεκαετίας, διαμορφώθηκε σε ποσοστό 12,4% από 14,8% το 2021.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πορείας της ελληνικής οικονομίας, θεσμικοί φορείς κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2023, καθώς προβλέπεται μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%. Οι εκτιμήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, υποστηρίζοντας το σενάριο ότι η κορύφωση του πληθωρισμού έχει περάσει, και πλέον μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης.

Παράλληλα, ο στόχος της επαναφοράς της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023 είναι πιο ορατός από ποτέ, μετά από μία δύσκολη οικονομική δεκαετία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει την ανοδική της πορεία, βάζοντας γερές βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Βεβαίως, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της απασχόλησης στη χώρα μας θα διαδραματίσει η πορεία των κλάδων που συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτήν, όπως είναι ο εισερχόμενος τουρισμός, ο οποίος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει, σε επίδοση, τη χρονιά ρεκόρ του 2019, τόσο σε αφίξεις τουριστών όσο και εσόδων

Παρακάτω, παρατίθεται το top 50 των ομίλων στην Ελλάδα των Leading Employers in Greece, με βάση το προσωπικό που απασχολούν: