Όσοι επιδίδονται σε εξόρυξη Bitcoin χρησιμοποιούν περίπου 348 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και καθώς ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ορισμένοι θέτουν το ερώτημα: Από πού ακριβώς παίρνει το Bitcoin την ηλεκτρική του ενέργεια;

Τα δεδομένα από το Cambridge Centre for Alternative Finance και το Ember, της δεξαμενής σκέψης για την ενέργεια, προσανατολισμένης στο κλίμα, εξετάζουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κόσμος σύμφωνα με το Bitcoin

Οι 10 κορυφαίες χώρες για εξόρυξη Bitcoin αντιπροσωπεύουν το 93,8% ολόκληρου του δικτύου με βάση το hashrate – ένα μέτρο υπολογιστικής ισχύος – με τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Καζακστάν να απατρίζουν την πρώτη τριάδα.

 

Η Κίνα ήταν στην κορυφαία θέση για την εξόρυξη Bitcoin, έως και το 75% της παγκόσμιας χωρητικότητας, αλλά μία καταστολή το καλοκαίρι του 2021 οδήγησε σε μηδενική δραστηριότητα σε μόλις δύο μήνες, ωστόσο αργότερα ανέκαμψε. Πολλοί miners μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στο Καζακστάν, χάρη και στη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, τους χαλαρούς κανονισμούς και το «σταθερό» πολιτικό κλίμα, ενώ άλλοι επέλεξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο τέλος του top 10 βρίσκονται η Ιρλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη, που μαζί αποτελούν το 4,9% του δικτύου.

Ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Σε εθνική βάση, οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Καζακστάν είχαν μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 22,5%, 30,2% και 11,3% αντίστοιχα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 (μη συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής).

Το Καζακστάν εξαρτάται κατά πολύ από τον άνθρακα (60%), ο οποίος αποτελεί επίσης σημαντική εξαγωγή της χώρας της Κεντρικής Ασίας. Ταυτόχρονα, ο άνθρακας συνεισφέρει παρόμοια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα (61%), αλλά το συνολικό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι υψηλότερο λόγω της ιλιγγιώδους επέκτασης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ