Τον κ. Mike Ashley (Sports Direct) θα τον βλέπουμε αρκετά συχνά στην Ελλάδα (…και στη Folli Follie;)

0

H μεγάλη έκπληξη στον  προχθεσινό πλειστηριασμό, για την εκποίηση του του 35,2% των μετοχών των Πολυκαταστημάτων Attica που βρισκόταν στον έλεγχο της Folli Follie και είχε δοθεί ως ενέχυρο στις τράπεζες τον περασμένο Μάιο, δεν ήταν η επιτυχής κατάληξή του.

Με συνοπτικές διαδικασίες, η εταιρεία Αττικά Πολυκαταστήματα, χωρίς τραπεζικό δανεισμό αλλά με χρήματα από τα ταμειακά διαθέσιμά της, κατέβαλε 12,3 δισ Ευρώ και απέκτησε το 10,2% των μετοχών της, ενώ η Εθνική Τράπεζα εκπροσωπώντας όλες τις πιστώτριες τράπεζες απέκτησε το υπόλοιπο 25,5%.

Η μεγάλη έκπληξη του χθεσινού πλειστηριασμού ήταν η διακριτική αλλά ουσιαστική και συμφωνημένη συμμετοχή του βρετανικού εμπορικού κολοσσού Sports Direct, που είχε εγκαίρως καταβάλει την εγγυητική επιστολή των 12 εκατ. ευρώ για να συμμετέχει στη διαδικασία.

Η εισηγμένη από το 2007 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου βρετανική εταιρεία εμπορίας -αθλητικών κυρίως, αλλά όχι μόνον- ενδυμάτων και εξοπλισμού ανήκει στον ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας NewCastle United, τον περιβόητο Michael James Wallace, τον οποίο όλοι γνωρίζουν ως Mike Ashley.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις μεγαλομέτοχοι των Aττικών Πολυκαταστημάτων, οι κ. Λαμπρόπουλος, Τσουβελεκάκης και Σγουμπόπουλος, βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις για την είσοδο της Sports Direct, τόσο με κεφάλαια όσο και με προϊόντα και νέα καταστήματα.

  • Mη επιβεβαιωμένες -προς το παρόν- πληροφορίες αναφέρουν ότι η  Sports Direct Intl έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τις -εκτός Ασίας- δραστηριότητες του Ομίλου Folli Follie.

Η Sports Direct Intl, εκτός από το δικό της δίκτυο 700 καταστημάτων, έχει αγοράσει πρόσφατα την αλυσίδα πολυκαταστημάτων House of Fraser και διαθέτει τα προϊόντα Slazenger Lillywhites, USC, Everlast, Lonsdale, τα καταστήματα Republic, ενώ από το 2014 έχει αγοράσει και το 4,16% της αλυσίδας Debenhams.

Ο 54χρονος εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Mike Ashley επιμένει να ζει διακριτικά στην άκρη ενός χωριού στην περιοχή Χέρφορντσαϊρ της Αγγλίας, σε μία κατοικία κρυμμένη από τα δέντρα. Δίνει σπάνια συνεντεύξεις και απέχει συστηματικά από τα κοινωνικά δρώμενα.

Τελικά, η Sports Direct δεν αγόρασε το 25,5% των μετοχών της Attica Stores, γιατί οι νομικοί σύμβουλοί της θεώρησαν -δεδομένης της περιπλοκότητας του ελληνικού δικανικού συστήματος- προτιμότερο να περιμένουν να εκδικαστεί στα τέλη Ιανουαρίου η αίτηση ανακοπής που κατέθεσε η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Γιάννη Κυριακόπουλο.

  • Στο σημείο αυτό είναι ενδιαφέρον να αναρωτηθούν, οι ζημιωθέντες επενδυτές στα Folli Follie, ΑΝ οι συνεχείς δικαστικές εμπλοκές και οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί δικαστικού μαραθωνίου, τελικά εξυπηρετούν στον στόχο της έγκαιρης και πλήρους αποζημίωσης τους…

Στις 29 Ιανουαρίου 2019, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών θα εκδικαστεί η αίτηση της ομάδας 96 μικρομετόχων της Folli Follie που ζητούν ανακοπή του πλειστηριασμού των μετοχών των Attica Stores, με βάση το άρθρο 936 παρ.1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, επικαλούμενοι τόσο την καταχρηστική στάση της Folli Follie έναντί τους όσο και την εκτίμηση πως η «δίκαια» τιμή εκποίησης των μετοχών αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ, έναντι 41.598.264,4 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί στην προκήρυξη του πλειστηριασμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες επιμένουν πως το ενδιαφέρον της Sports Direct για τα Attica Πολυκαταστήματα είναι δεδομένο και συγκεκριμένο και η συμφωνία θα προχωρήσει, μόλις διευκρινισθούν οι νομικές λεπτομέρειες, οπωσδήποτε μετά τον Ιανουάριο του 2019.

  • Το πραγματικό ερώτημα είναι αν η εμπλοκή της Sports Direct στην Ελληνική αγορά, θα περιοριστεί στα Αττικά Πολυκαταστήματα. Άλλωστε η έναρξη των εργασιών για το αεροδρόμιο του Ελληνικού από το 2019, πυροδοτεί ευρύτερες εξελίξεις και ανακατατάξεις στο λιανεμπόριο…

Σήμερα η μετοχική σύνθεση των Αττικών Πολυκαταστημάτων περιλαμβάνει τους τρεις βασικούς μετόχους με ποσοστό περίπου 67%, την Τράπεζα Πειραιώς που διαθέτει 5,5%, τον Ομιλο Ricci Frances με 5,5% και τις πιστώτριες τράπεζες με 25,5% μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών τους στους μελλοντικούς συνεταίρους.

Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό του 2017, η εταιρεία Attica Πολυκαταστήματα διαθέτει ρευστότητα της τάξης των 27,5 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια, συνολικού ύψους 19,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο τραπεζικός δανεισμός είναι μηδενικός, ενώ εμφανίζει βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 5,88 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν ομολογιακά μη τραπεζικά δάνεια, εκ των οποίων τα 2,28 εκατ. είναι μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ