Μόλις χθες ανακοινώθηκε η αρχή του τέλους για έναν πολύπαθο όμιλο του οποίου ηγείται ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Ο άλλοτε ισχυρός όμιλος «Τοξότης» έφθασε κάποια στιγμή σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής και έκτοτε διέγραψε μια καθοδική πορεία, με έκπτωτους διαγωνισμούς και πλειστηριασμούς κινητών και ακινήτων, για να καταλήξει στη χθεσινή ανακοίνωση περί πτώχευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ασχολήθηκε με εργολαβίες, υπήρξε υποψήφιος καναλάρχης, και η εταιρεία του ανέλαβε μεγάλα έργα, πολλά εκ των οποίων τελικά ναυάγησαν, ειδικά την τελευταία περίοδο, λόγω κυρίως αδυναμίας προσκόμισης εγγυητικών.

Μεγάλο πλήγμα για τον «Τοξότη» υπήρξε ο «παραγκωνισμός» του από τον ΔΕΔΔΗΕ , ενός εκ των μεγαλύτερων πελατών του

Απτό παράδειγμα της καθόδου του ομίλου υπήρξε το έργο των 4 εκ των 8  συνολικά εργολαβιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος που είχε αναλάβει, ωστόσο η μη προσκόμιση εγγυητικών οδήγησε σε αδιέξοδο, κι έτσι κρίθηκε έκπτωτος από το έργο.

Μεγάλο πλήγμα για τον «Τοξότη» υπήρξε και  ο «παραγκωνισμός» του από τον ΔΕΔΔΗΕ , ενός εκ των μεγαλύτερων πελατών του. Η θυγατρική της ΔΕΗ κήρυξε την εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα έκπτωτη από τις εργολαβίες, οι οποίες απέφεραν στην «Τοξότης» ένα ζωτικό για την απρόσκοπτη λειτουργία της χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ.

Την  ίδια ώρα, τα χρέη συσσωρεύονταν, με την εταιρεία να οφείλει στην Τρ. Αττικής περί τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα η ρευστότητα ολοένα και περιοριζόταν. Μολ’ αυτά, ξεκίνησε και η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας για μία σειρά από εγγυητικές επιστολές και δάνεια που είχε λάβει χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διεκδίκηση εργολαβιών.

Ακολούθησε μια σειρά εκπλειστηριασμών ακινήτων, με τελευταίο το διαμέρισμα των 107 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Σμύρνη που άνηκε στην «Τοξότης», το οποίο τελικά «έσωσε» την τελευταία στιγμή, καθώς δρομολογήθηκαν διαδικασίες πληρωμής.

Σημειώνεται ότι μετά τις νέες εξελίξεις, το μέλλον των καταβολών προς τους εργαζομένους (συνολικού ύψους 4 εκατ.), τίθεται εν αμφιβόλω.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της δικαστικής απόφασης, τo δικαστήριο αποφάσισε να γίνει δεκτή η αίτηση και να κηρυχθεί ανώνυμη εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης και να ορισθεί ημέρα παύσης των πληρωμών η 5η Ιουλίου 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here