Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας, μετά τη χθεσινή επίθεση στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας και του Πακιστάν, δυο κράτη με πυρηνικό οπλοστάσιο, ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά πυροβολικού στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στο Κασμίρ, μερικές ώρες μετά τους ινδικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο πακιστανικό έδαφος σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της 22ης Απριλίου.
Στο επίκεντρο το Κασμίρ
Το Κασμίρ είναι διαφιλονικούμενη περιοχή για την Ινδία και το Πακιστάν, από την εποχή που τελείωσε η βρετανική αποκιοκρατία.
Το κρατίδιο διχοτομήθηκε μετά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1947 και έχουν γίνει δύο πόλεμοι έκτοτε για την κατοχή του.
Στο υπό την ινδική διοίκηση Κασμίρ εκδηλώνεται ένοπλη εξέγερση κατά της ινδικής κυριαρχίας από το 1989, με μαχητές να στοχεύουν τόσο τις δυνάμεις ασφαλείας όσο και τους πολίτες.
Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση εναντίον αμάχων από τότε που η Ινδία ανακάλεσε το άρθρο 370, που έδινε στο Κασμίρ ημιαυτόνομο καθεστώς το 2019.
Ο πόλεμος για το νερό
Σε μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση η ένταση στο Κασμίρ οφείλεται στη «συμφωνία για το νερό» που θεωρείται πολυτιμότατο και ζωτικής σημασίας αγαθό στην περιοχή.
Ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Ινδού ποταμού πηγάζει στην κοιλάδα του Κασμίρ ενώ ο δεύτερος σε μέγεθος διασχίζει το Τζαμού και το Κασμίρ.
Στο πλαίσιο της «Συνθήκης των Υδάτων του Ινδού» (IWT), η Ινδία και το Πακιστάν μοιράζονται το νερό αυτού του ποτάμιου συστήματος, από τα μεγαλύτερα της Ασίας και κομβικής σημασίας για την εξέλιξη και την επιβίωση στους τοπικούς πληθυσμούς.
Συνήφθη το 1960 με την μεσολάβηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ορίζοντας το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό από τις δύο χώρες.
Είχε μείνει μέχρι σήμερα αλώβητη από τους διακρατικούς πολέμους.