του Κώστα Σιαμπράκου, Meizon Παροχή Χρημ/κών Υπηρεσιών
Ο συνδυασμός εισροών και θετικών μέσων αποδόσεων, την εβδομάδα που πέρασε, κατάφερε να «ξεκολλήσει» το ενεργητικό από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και να το οδηγήσει ακόμη πιο κοντά στην αξία των 21 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας, παράλληλα, νέα υψηλά έτους.
Αναλυτικότερα, στο αμέσως προηγούμενο επταήμερο, το ενεργητικό σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,72% και διαμορφώθηκε σε 20,762 δισ. ευρώ. Η απόλυτη ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης περί τα 149,268 εκατ. ευρώ προήλθε σχεδόν κατά το ήμισυ από τη μέση ανοδική 0,49% κίνηση των καθαρών τιμών του συνόλου της αγοράς των Α/Κ και από τις εισροές αξίας 84,408 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα μερίδια είχαν ρυθμό αύξησης 0,29%.
Από τις 18 κατηγορίες των Α/Κ μόνο δύο έκλεισαν με οριακές αρνητικές μέσες αποδόσεις, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,10% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,06%. Σε μέση θετική απόδοση, ηγήθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,51%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,17% και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 1,10%. Ικανοποιητικές μέσες αποδόσεις καταγράφηκαν, επίσης, για τις ομολογιακές κατηγορίες, που κυμάνθηκαν από 0,13% για τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης έως και 0,52% για τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών.
Σε επίπεδο εισροών, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με είσοδο νέων κεφαλαίων αξίας 78,606 εκατ. ευρώ εξακολουθούν να «κρατούν τη σκυτάλη» στην επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων. Την εβδομάδα μάλιστα που διανύσαμε, δημιουργήθηκαν τέσσερα ακόμη νέα Α/Κ στην κατηγορία, η οποία έφτασε αισίως τα 108 επενδυτικά προϊόντα. Αυτό το γεγονός, εύλογα, θα διατηρήσει τον υψηλό μέσο εβδομαδιαίο εισροών περί τα 93,989 εκατ. ευρώ τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Σε θετικό όγκο συναλλαγών ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 7,584 εκατ. ευρώ, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 4,812 εκατ. ευρώ και τα Μικτά Α/Κ με 3,395 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, σε εκροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μικτά με 6,303 εκατ. ευρώ, τα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ με 4,020 εκατ. ευρώ και τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,441 εκατ. ευρώ.
Στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας συνεχίστηκε η «κατρακύλα» των μεριδίων των προηγούμενων μηνών, με νέες εξαγορές αξίας 1,012 εκατ. ευρώ. Ναι μεν η αξία αυτής της εκροής δείχνει μικρή σε σχέση με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των 2,218 δισ. ευρώ της κατηγορίας, όμως στα εν λόγω Α/Κ, που δραστηριοποιούνται επενδυτικά στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχουμε να δούμε τοποθετήσεις κεφαλαίων εδώ και μεγάλο διάστημα. Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το μερίδιο αγοράς της κατηγορίας έναντι του ενεργητικού στο 10,68%. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το ποσοστό είναι το τέταρτο χειρότερο από το 2000 και έπειτα, με μικρότερο το 9,54% στα τέλη του 2015. Η διατήρηση του μεριδίου αγοράς ακόμη σε διψήφια νούμερα οφείλεται στις πολύ καλές αποδόσεις, αλλιώς διαφορετικά η κεφαλαιοποίηση θα βρισκόταν ίσως «στα Τάρταρα».
Από την αρχή του έτους, το ενεργητικό καταγράφει υψηλή άνοδο 31,51%, με απόλυτη ενίσχυση της τάξεως των 4,966 δισ. ευρώ. Κύριος παράγοντας της ενίσχυσης αυτής ήταν οι εισροές 3,880 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 78,13% του ρυθμού ανόδου του ενεργητικού. Το φετινό ρεκόρ εισροών έναντι του περσινού ήδη έχει διευρυνθεί στα 693 εκατ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξεπεράσει το 1 δισ. έως τα τέλη του έτους.
Απόλυτος κυρίαρχος των εισροών αυτών παραμένουν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 3,487 δισ. ευρώ, με παράλληλη εκτίναξη του μεριδίου αγοράς τους ως προς το σύνολο της κεφαλαιοποίησης στο 35%.