Οι δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εξόρυξη των πλουτοπαραγωγικών πόρων (πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες) βρήκαν εφαρμογή, πριν καν ορκιστεί, με την χθεσινή πρόταση εταιρίας αμερικανικών συμφερόντων για έρευνες στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την εταιρεία Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων. Η Chevron εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης, που συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα αντίστοιχου διαγωνισμού του 2014.
Το ΥΠΕΝ αποδέχθηκε την πρόταση και θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα προβλέπει την ακριβή έκταση, ενώ στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών.
Και νέος διεθνής διαγωνισμός
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για νέα περιοχή έρευνας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Αναφορικά με την πρόταση της Chevron, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως πρόκειται για εξέλιξη που σηματοδοτεί την ωρίμανση της αγοράς στο τομέα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων της Ελλάδας.
Πρόσθεσε πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον ενεργειακό κολοσσό «Chevron» να διενεργήσει έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο αξιολογήθηκε από την κυβέρνηση, που αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση μιας νέας θαλάσσιας περιοχής, η οποία θα εφάπτεται με την υφιστάμενη περιοχή μελέτης της Exxon Mobil, η οποία είχε παραχωρηθεί από το 2014.
Η νέα περιοχή έκτασης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα αυξήσει κατά 25% τις περιοχές διερεύνησης ελληνικού φυσικού αερίου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος άμεσα θα δρομολογήσει το σχετικό διεθνή διαγωνισμό, ενώ η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έχει ήδη έτοιμη και θα καταθέσει εντός της ημέρας τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ως αντιστάθμισμα, το Υπουργείο Ενέργειας θα απελευθερώσει άλλες αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, προκειμένου να αυξήσει τα όρια της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής του Ιονίου από τα Αντικύθηρα έως τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα όρια του νέου Εθνικού Πάρκου φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς κητωδών, φάλαινες και δελφίνια, αλλά και είδη όπως η καρέτα καρέτα.
Παραχώρηση στην περιοχή του Κατακόλου που αφορά σε μικρό κοίτασμα πετρελαίου, πρόκειται επίσης να αποδεσμευθεί προκειμένου να συμπεριληφθεί στον νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.