του Πέτρου Στεριώτη
Έχοντας ολοκληρώσει το 4ο διαδοχικό έτος ανόδου για τον Γενικό Δείκτη, το Χρηματιστήριο της Αθήνας μπαίνει στο 2025 με μία μοναδικής τάξεως ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω τη δυναμική του δομικού ράλι, να προσελκύσει «αμέτοχους» επενδυτές και να εδραιώσει (επιτέλους) τη θέση του ως αξιόλογος επενδυτικός προορισμός.
Σε μια περίοδο έντονης διεθνούς οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η ελληνική Κεφαλαιαγορά καλείται να αξιοποιήσει στοιχεία όπως:
- η βελτίωση του δημοσιονομικού και μακροοικονομικού προφίλ της Χώρας,
- η υποχώρηση του κρατικού κόστους δανεισμού,
- η ενδυνάμωση των τραπεζικών ισολογισμών,
- η κερδοφορία-ρεκόρ blue chips και άλλων, λιγότερο προβεβλημένων εταιριών,
- τα κλαδικά και εταιρικά discounts έναντι των όμορων ευρωπαϊκών και
- οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις.
Τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι η ανατίμηση πολλών εισηγμένων τίτλων μόνο τυχαία δεν είναι, ενώ το «έξυπνο χρήμα» το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί στην Αγορά έχει κάθε λόγο να παραμείνει στο «τρένο της ανόδου».
Εντός του νέου έτους, καταλύτες για τη Λεωφόρο Αθηνών θα είναι τόσο η πορεία ενδεχόμενης επιστροφής του ΧΑ στο «κλαμπ» των ανεπτυγμένων αγορών όσο και η εμπέδωση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από το ελληνικό αξιόχρεο, εξελίξεις οι οποίες αναμένεται να τονώσουν την εμπιστοσύνη και την συμμετοχή των ξένων κυρίως θεσμικών χαρτοφυλακίων μεσομακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα.
Ασφαλώς, ο δρόμος προς την επίτευξη νέων υπερδεκαετών υψηλών δεν θα είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα» ούτε οι δομικές παθογένεις της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς θα επιλυθούν εν μία νυκτί.
Το 2025 κλειδιά για την εμπέδωση της θετικής ψυχολογίας και τη συνέχιση του bull market θα είναι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, η προώθηση μίας μεταρρυθμιστικής παραγωγικής ατζέντας δίχως εμφάνιση «φαινομένων κόπωσης» και η συνέχιση της καλής δουλειάς από πλευράς εισηγμένων, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η «κάλυψή» τους με ακόμη υψηλότερες τιμές-στόχους από τους αναλυτές και να συνεχιστούν οι υψηλές μερισματικές διανομές.
Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες επενδυτές οφείλουν να υιοθετούν μια στρατηγική χαρτοφυλακίου η οποία θα περιλαμβάνει την τακτική επαναξιολόγηση των αναπτυξιακών προοπτικών των εισηγμένων, στοιχεία διαφοροποίησης και πιστή εφαρμογή των γνωστών μεθόδων για τον μετριασμό του ρίσκου.
- {Ο Πέτρος Στεριώτης είναι τ.Διευθύνων Σύμβουλος Ευρωπαϊκών ΕΠΕΥ}