Δύο ανοιχτά «μέτωπα» – της Eurostat για την εγγραφή ή όχι μέρος ή του συνόλου των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή» στο δημόσιο χρέος και του Αρείου Πάγου, αναφορικά με το ζήτημα της νομιμοποίησης ή μη των servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς – έχει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, να συνιστά… υπομονή. 

«Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οργάνων», σχολίασε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, για να προσθέσει: «Ως κυβέρνηση, μαζί με θεσμούς και με εταίρους, έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας. Άλλωστε, η δομή και τα χαρακτηριστικά του ‘Ηρακλή’ έχουν την έγκριση όλων των θεσμών: της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και φυσικά, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ας περιμένουμε, συνεπώς, τις ανακοινώσεις». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό πόρισμα αναμένεται να είναι έτοιμο πριν τα Χριστούγεννα, «ξεκλειδώνοντας» αποφάσεις, τόσο για την παροχή εγγυήσεων στις τρεις τιτλοποιήσεις που βρίσκονται στην… ουρά (Frontier ΙΙ από την Εθνική Τράπεζα, Sunrise III από την Τράπεζα Πειραιώς και Solar, η κοινή τιτλοποίηση και των «4»), όσο και για το ενδεχόμενο παράτασης του «Ηρακλή».

Όσον αφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, ο κ. Σταικούρας παραδέχθηκε πως υπάρχει μία αμφισημία. «Μία απόφαση του Αρείου Πάγου κρίνει ότι οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, ενώ πολλές άλλες προβαίνουν στο αντίθετο συμπέρασμα. Υπάρχουν και αρκετές νομολογίες του Αρείου Πάγου επί αυτών, αλλά και νομολογίες κατωτέρων δικαστηρίων. Έχει πέσει στην αντίληψή μου μία στο Εφετείο Λάρισας, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα κ. ο. κ.», σχολίασε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση 1873/2022 (το τμήμα του Αρείου Πάγου συνήλθε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022, εγκρίθηκε στις 31 Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στις 10 Νοεμβρίου), βάσει της οποίας το ζήτημα παραπέμπεται στην Ολομέλεια, καθώς ‘δημιουργείται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος και είναι αναγκαίο για την ενότητα της νομολογίας, με δεδομένη την ανακύψασα στη νομολογία διάσταση, ως προς το θέμα της νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων για την άσκηση διαδικαστικών πράξεων υπό το καθεστώς των Νόμων 3156/2003 και 4354/2015’. Περιμένουμε, συνεπώς, την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ