Τέσσερα μεγάλα διεθνή funds συμμετέχουν αύριο στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και διαγωνίζονται για το προνομιακό ποσοστό της θυγατρικής της ΔΕΗ, με τίμημα που αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ, καθώς ανοίγουν οι δεσμευτικές προσφορές για τον στρατηγικό επενδυτή της εταιρίας δικτύων.

Στην τελική ευθεία του διαγωνισμού, δίνουν το παρών το αμερικανικό fund CVC Capital καθώς και τα αυστραλιανά Macquarie και First Sentier, όπως και το γνωστό KKR και εκτιμάται ότι τουλάχιστον τα τρία θα υποβάλουν δεσμευτική προσφορά.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως ελάχιστο αποδεκτό τίμημα το 1,5 δις ευρώ, με δεδομένο ότι η λογιστική αξία της θυγατρικής της υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για την περίοδο 2021 – 2024 ξεκινά από τα 771 εκ. ευρώ και φτάνει στα 798 εκ. ευρώ το 2024.

Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα απελευθερώσει μεγάλα κεφάλαια για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ και τον μετασχηματισμό της Επιχείρησης.

Ωστόσο αύριο, δεν αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές κάτι που προβλέπεται να γίνει αφότου ελεγχθούν πλήρως οι φάκελοι που θα κατατεθούν από τους υποψηφίους. Αμέσως μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, θα συγκληθεί έκτακτη ΓΣ των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την πώληση. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλους του έτους η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here