Οι τιμές πετρελαίου έχουν καταγράψει πτώση της τάξης του –28% από τα υψηλά Ιουνίου, στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του πετρελαίου Βrent  έχει κατρακυλήσει –30% από το υψηλό Μαρτίου των 140 δολαρίων βαρέλι, στα 95$ το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν γιατί οι αγορές φοβούνται την ύφεση στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και αναμένουν περιορισμένη ζήτηση…

Επιπλέον, ισχυροποιείται και το δολάριο…

Τα πιο πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.

Η Βρετανία και η Ευρωζώνη προετοιμάζονται για σοβαρή οικονομική ύφεση.

Αρκετοί αναλυτές τονίζουν πως η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου έχει επίσης επηρεάσει την παγκόσμια ζήτηση, περιορίζοντας τις τιμές.

Παράλληλα, η πετρελαϊκή παραγωγή της Ρωσίας έχει παραμείνει σταθερή παρά τις κυρώσεις της Δύσης και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει αυξήσει τις εξαγωγές της στην Ινδία και την Κίνα, ενώ η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε σε καλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, υπάρχουν ενδείξεις πως η «όρεξη» για πετρέλαιο έχει περιοριστεί δραματικά.

Τον Ιούλιο, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε πως η ζήτηση για βενζίνη την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου κυμάνθηκε στα χαμηλότερα εποχιακά επίπεδα από το μακρινό 1996.

Επιπροσθέτως, οι αναλυτές τονίζουν πως η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ στην αγορά μετά από απόφαση του Προέδρου Joe Biden έχει επίσης μειώσει τις τιμές.

Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο η μέση τιμή της βενζίνης έπεσε κάτω από τα 2,1 ευρώ/λίτρο.

Βάσει των επίσημων στοιχείων του Δελτίου Επισκόπησης Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της95άρας σε πανελλήνιο επίπεδο διαμορφώθηκε σε 2,087 ευρώ/λίτρο. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here