Στα καύσιμα και τις τιμές ενέργειας γενικώς οφείλεται ο πληθωρισμός στην Ευρώπη γεγονός που ανέδειξαν τα στοιχεία της Eurostat. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφθασε το 4,1% ενώ χωρίς την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα ο ετήσιος πληθωρισμός είναι στο 2,1%.

Ουσιαστικά το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν την άνοδο του πληθωρισμού κατά τα 2/3 γεγονός που σχολίασε η βρετανική capital Economics σε σχετικό report.

Η χώρα μας σύμφωνα με την Eurostat έχει τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό  στην Ευρωζώνη. Η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό και κάτω του στόχου του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι η Μάλτα, με 1,4%. Δεύτερη έρχεται η Πορτογαλία με 1,8%), και στην τρίτη θέση βρίσκουμε από κοινού τη Φινλανδία και την Ελλάδα, με 2,8%.

Στο μεταξύ η Capital Economics περιμένει ότι αν οι μέσες τιμές φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου δεν αυξηθούν τότε ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει εντός του 2022, αλλά θα παραμείνει όλο το χρόνο πάνω από το 2%.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο γενικός πληθωρισμός thw Ευρωζώνη στο 4,1% τον Οκτώβριο, είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ στις χώρες της ΕΕ τρέχει με 4,4%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here