Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες που εργάζονται στον τεχνολογικό τομέα πιστεύουν ότι οι συνέπειες της COVID-19 έχουν καθυστερήσει την εξέλιξη της καριέρας τους, παρά ένα παρόμοιο ποσοστό που πιστεύει ότι η απαραίτητη ισότητα των φύλων είναι πιθανότερο να επιτευχθεί μέσω απομακρυσμένων εργασιακών δομών. Ενώ η ζωή στην καραντίνα προοριζόταν ως πιθανός επιταχυντής προς την ισότητα ευκαιριών φύλου σε θέσεις πληροφορικής, οι παρατεταμένες κοινωνικές προκαταλήψεις εμπόδισαν αυτήν την πιθανή εξέλιξη.

Η ζωή σε καραντίνα προβλεπόταν ότι γενικά θα επιφέρει μια θετική μετατόπιση της βιομηχανίας στον αγώνα για την ισότητα των φύλων. Η δημιουργία ενός τοπίου ίσων ευκαιριών από κοινωνική σκοπιά και λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός θα οδηγούσε στην κατάρριψη των παραδοσιακών στερεοτύπων γύρω από την επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών. Στερεοτύπων που αμφισβητούν μεταξύ άλλων τη διαθεσιμότητά τους και τη μακροβιότητα της καριέρας τους. Ο αντίκτυπος της COVID σήμαινε ότι οι εταιρείες επιταχύνθηκαν ή ακόμη και εξαναγκάστηκαν σε αυτόν τον νέο κανόνα από τη μια μέρα στην άλλη, και σε κάποιο βαθμό, αυτή η πρόβλεψη απέδωσε θετικά βήματα προόδου όσον αφορά τη συνολική νοοτροπία της βιομηχανίας.

Η νέα έκθεση της Kaspersky «Women in TechWhere are we now? Understanding the evolution of women in technology, διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών που εργάζονται στον κλάδο της τεχνολογίας προτιμούν πράγματι την εργασία από το σπίτι από την εργασία στο γραφείο. Ένας παρόμοιος αριθμός αναφέρει ότι λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν εργάζονται από το σπίτι, και το 33% αποκάλυψε ότι έχουν περισσότερη αυτονομία όταν δεν εργάζονται σε γραφείο. 

Ωστόσο, περισσότερο ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία αυτής της έκθεσης υπογραμμίζουν πώς η προοπτική της απομακρυσμένης εργασίας για τις γυναίκες στην τεχνολογία δεν συνάδει με την κοινωνική πρόοδο σε αυτήν τη δυναμική της «εργασίας από το σπίτι». Σχεδόν οι μισές γυναίκες που εργάζονται στην τεχνολογία έχουν δώσει μάχη για να ισορροπήσουν την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή από τον Μάρτιο του 2020 – αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Αμερική, αλλά είναι μια σταθερή παγκόσμια τάση.

Όταν οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν για τις καθημερινές εργασίες που μειώνουν την παραγωγικότητα ή την εξέλιξη της εργασίας,

  • το 60% δήλωσε ότι είχε αναλάβει την πλειονότητα των δουλειών του σπιτιού σε σύγκριση με το 47% των ανδρών,
  • το 63% ήταν υπεύθυνο για το διάβασμα των παιδιών σε σύγκριση με το 52% των ανδρών και
  • το 54% των γυναικών έπρεπε να προσαρμόσουν τις ώρες εργασίας τους περισσότερο από τον άνδρα σύντροφό τους για να φροντίσουν την οικογένεια.

Ως αποτέλεσμα, το 50% των γυναικών πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της COVID-19 έχουν πράγματι καθυστερήσει, αντί να βελτιώσουν, τη συνολική εξέλιξη της καριέρας τους.

Παρόλο που αυτά τα παραδείγματα κοινωνικής ανισότητας δεν αφορούν μόνο στον κλάδο της τεχνολογίας, δείχνουν ένα εμπόδιο για τις γυναίκες να επωφεληθούν από τη μετάβαση στην τηλεργασία. Το 41% των γυναικών στην τεχνολογία (σε σύγκριση με το 34% των ανδρών) πιστεύουν ότι ένα ίσο εργασιακό περιβάλλον θα ήταν καλύτερο για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και το 46% πιστεύουν ότι η τηλεργασία είναι ο βέλτιστος τρόπος για να επιτευχθεί αυτή η ισότητα.

Ο τομέας της τεχνολογίας πρέπει τώρα να αξιοποιήσει τη δική του ενθαρρυντική δυναμική με την ελπίδα ότι τα κοινωνικά στερεότυπα θα επιτρέψουν σε αυτήν την αλυσίδα γεγονότων τους επόμενους μήνες και χρόνια

Εδώ μπορείτε να βρείτε την πλήρη έκθεση «Where are we nowUnderstanding the evolution of women in technology».

Μεθοδολογία έρευνας

 Η Kaspersky ανέθεσε στην Arlington Research να πραγματοποιήσει έρευνα μεταξύ ανδρών και γυναικών που εργάζονται σε ρόλους τεχνολογίας ή πληροφορικής το διάστημα Νοέμβριος – Δεκέμβριος του 2020 σε 19 παγκόσμιες αγορές. Αυτή η έρευνα διερεύνησε τις αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στη βιομηχανία, τα εμπόδια στην καριέρα στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής μεταξύ των δύο φύλων, τι οδήγησε τους άνδρες και τις γυναίκες να αναπτύξουν μια καριέρα σε αυτές τις βιομηχανίες και τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στις προοπτικές σταδιοδρομίας των ερωτηθέντων.

 Πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή έρευνα σε 13.000 ερωτηθέντες σε 19 χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο (1.000 ερωτηθέντες), Γερμανία (1.000 ερωτηθέντες), Γαλλία (1.000 ερωτηθέντες), Ιταλία (1.000 ερωτηθέντες), Ισπανία (1.000 ερωτηθέντες), ΗΠΑ (1.000 ερωτηθέντες), Καναδάς ( 1.000 ερωτηθέντες), Αργεντινή (500 ερωτηθέντες), Βραζιλία (500 ερωτηθέντες), Χιλή (500 ερωτηθέντες), Κολομβία (500 ερωτηθέντες), Μεξικό (500 ερωτηθέντες), Περού (500 ερωτηθέντες), Αυστραλία (500 ερωτηθέντες), Ινδία (500 ερωτηθέντες), Ιαπωνία (500 ερωτηθέντες), Μαλαισία (500 ερωτηθέντες), Σιγκαπούρη (500 ερωτηθέντες) και Βιετνάμ (500 ερωτηθέντες).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here