«Θύμα συνωμοσίας» δηλώνει ότι έχει πέσει ο πρώην επικεφαλής της Nissan, Κάρλος Γκοσν, εν αναμονή -σήμερα- της πρώτης του ζωντανής συνέντευξης Τύπου, μετά τη σύλληψή του στην Ιαπωνία.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για οικονομικά παραπτώματα. Ο Γκοσν, ο οποίος έφυγε κρυφά από την Ιαπωνία και μέσω Κωνσταντινούπολης πήγε στο σπίτι του, στο Λίβανο, μόλις πριν από μια εβδομάδα, αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό στις 3:00 μ.μ. (14:00 CET). Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο πρώην πρόεδρος της Nissan και της Renault, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του και δήλωσε ότι είναι θύμα «συνωμοσίας» από τα στελέχη της Nissan που ήθελαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειές του για τη συγχώνευση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.
Η Nissan αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς ανακοίνωσε τον περσινό Νοέμβριο μείωση κατά 70% στα τριμηνιαία κέρδη της και μείωσε τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος σε χαμηλό 11 ετών, λόγω της πτώσης των πωλήσεών της. Η τιμή της μετοχής της μειώθηκε κατά 27% πέρσι, η χειρότερη ετήσια απόδοσή της για πάνω από μια δεκαετία, ενώ ανάλογη πτώση 22% είχε σημειωθεί και το 2018. Για την αναχώρηση του πρώην προέδρου της Nissan, Κάρλος Γκοσν, από την Ιαπωνία, η αυτοκινητοβιομηχανία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Όπως ανακοινώθηκε από την ιαπωνική εισαγγελία, η απόδραση του πρώην προέδρου Κάρλος Γκοσν στoν Λίβανο, χωρίς την άδεια του δικαστηρίου και κατά παράβαση των όρων της εγγύησής του, αποτελεί πράξη που αψηφά το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας. Η Nissan το βρίσκει αυτό εξαιρετικά δυσάρεστο. Η Nissan ανακάλυψε πολυάριθμες πράξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του Κάρλος Γκοσν, μέσω εμπεριστατωμένης και λεπτομερειακής εσωτερικής έρευνας.
Η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν ήταν κατάλληλος να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως εκτελεστικό μέλος και τον απομάκρυνε από όλα τα αξιώματα. Παράλληλα, η εσωτερική έρευνα ανέδειξε αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες παραβατικές πράξεις από τον Κάρλος Γκοσν, συμπεριλαμβανομένης της ανακριβούς δήλωσης της αποζημίωσής του και της υπεξαίρεσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για ίδιον όφελος. Οι συνέπειες της παράνομης συμπεριφοράς του Κάρλος Γκοσν ήταν σημαντικές. Εκτός από τη δίωξη που του ασκήθηκε στην Ιαπωνία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του Κάρλος Γκον, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του για την ανακριβή υποβολή δηλώσεων σχετικά με τις απολαβές του, ήταν δόλια. Οι έρευνες στη Γαλλία, σχετικά με ενδεχόμενες παραβάσεις του, συνεχίζονται.
Η Nissan θα συνεχίσει να κάνει το σωστό, σε συνεργασία με τις δικαστικές και ρυθμιστικές αρχές, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Η αεροπορική αναχώρηση του Κάρλος Γκοσν, από την Ιαπωνία, δεν θα επηρεάσει τη βασική πολιτική της Nissan, η οποία τον θεωρεί υπεύθυνο για τις σοβαρές παραβάσεις, που αποκαλύφθηκαν από την εσωτερική έρευνα. Η εταιρεία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα νομικά μέτρα για την απόδοση ευθυνών στον Κάρλος Γκοσν για τη ζημιά που προκάλεσε η παράνομη συμπεριφορά του στη Nissan».
Η Renault, που κατέχει το υψηλότερο μερίδιο της Nissan, έχει καταρτίσει έναν κατάλογο των υποψηφίων που θα αντικαταστήσουν τον πρώην επικεφαλής της μάρκας Τιερί Μπολορέ, ο οποίος απολύθηκε στα μέσα Οκτωβρίου του 2019. Η Renault, δήλωσε ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία διευθύνεται προσωρινά από τον επικεφαλής οικονομικών Κλοτίλντ Ντελμπός. Χθες, ένας από τους σημαντικότερους διεκδικητές της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της Renault, Λούκα ντε Μέο, παραιτήθηκε από τη θέση του πρόεδρου της Seat και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να αναλάβει τα ηνία της Renault.
Ο Λούκα ντε Μέο, αντικαταστάθηκε στη Seat, από τον επικεφαλής χρηματοδότησης της ισπανικής μάρκας Κάρστεν Ισενσε. O Λούκα ντε Μέο, θα παραμείνει προς το παρόν στην VW Group, δήλωσε η Seat.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here