Ιδιαίτερης σημασίας είναι αυτή την περίοδο ο ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καθώς εκτός από την εργατική νομοθεσία, ελέγχει και θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με το γενικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Χαράλαμπο Βούρτση και διευθυντικά στελέχη του Σώματος. Στη σύσκεψη μετείχε και η γενική γραμματέας Εργασίας ‘Αννα Στρατινάκη. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα, θέτοντας ουσιαστικά προτεραιότητες για το 2021.

Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα, το ΣΕΠΕ θα ενισχυθεί με 121 επιθεωρητές, καθώς έχουν εγκριθεί 54 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και 67 μετακινήσεις μέσω του μηχανισμού της κινητικότητας

Ειδικότερα:

-Θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, κ.ά. και σε ζητήματα που αφορούν τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την τηλεργασία, κλπ. Οι έλεγχοι, όπως έγινε και το 2020, θα προσανατολίζονται στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο.

-Παραμένουν σε προτεραιότητα οι ελεγκτικές δραστηριότητες που αφορούν την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, κ.ά..

– Προχωρά η αναβάθμιση της υποδομής Πληροφορικής, που θα επιτρέψει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή των ελέγχων, με επιτόπου (μέσω διαδικτύου και φορητής συσκευής) εξακρίβωση των στοιχείων του ελεγχόμενου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here