Γράφει η «ξενοδόχος»

Ως μία από τις πλέον δυσάρεστες εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό εκτιμούν την κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού της Thomas Cook οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, ενώ προκειμένου να αντιμετωπισθεί το «τσουνάμι» πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις τόσο  στο αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού από νωρίς το πρωί.

Ενδεικτικό του αντίκτυπου για τον κλάδο είναι ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος εκτιμά αυτή την στιγμή τις απώλειες των ελληνικών ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα στα πέριξ των 300 εκατ. ευρώ, από το «λουκέτο» της βρετανικής Thomas Cook. Με βάση τους υπολογισμούς των ξενοδόχων της Κρήτης, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ένα κονδύλι μεταξύ 80- 100 εκατ. ευρώ θεωρείται «χαμένο» για όλο το νησί. Μέσω της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων πάντως επισημαίνεται ότι αυτή την στιγμή είναι ιδιαίτερης σημασίας η καλή φιλοξενία όσων εγκλωβίστηκαν στην χώρα και η επιστροφή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, και Κέρκυρα.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν. Ήδη από χθές έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Τα νούμερα για το «φέσι» στις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ιδιαιτέρως υψηλά δεδομένου ότι πρόκειται για έναν όμιλο, τον Νο2 στην Ευρώπη, που φέρνει συνολικά στην Ελλάδα στα 2,8 εκατ. επισκέπτες (σ.σ. με βάση τα στοιχεία του 2018), με τον κύριο όγκο να προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και από άλλες αγορές όπως Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, οι σκανδιναβικές αγορές κ.τ.λ..

Μείζον ζήτημα υφίσταται με Έλληνες ξενοδόχους που τυχόν διατηρούν αποκλειστικές συνεργασίες με τον τουριστικό οργανισμό και δη όταν πρόκειται για πιο μικρούς ξενοδόχους, ενώ στον «αέρα» βρίσκονται οι κοντά στις 640 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα τέσσερα ιδιόκτητα ξενοδοχεία του ομίλου στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι συνολικά, ο όμιλος έχει κάτω από την «ομπρέλα» του συνολικά 48 ξενοδοχεία κάτω από 8 διαφορετικά brands και από αυτά, όπως προαναφέρθηκε, τα τέσσερα αφορούν  ιδιόκτητες μονάδες στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες ο οργανισμός για τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους του.

Ως ένα πρώτο μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης στο οικονομικό «μέτωπο» ζητήθηκε από τους τουριστικούς φορείς, να υπάρξουν άμεσα οικονομικά μέτρα από την στιγμή μάλιστα που πλησιάζει και το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις. Μεταξύ αυτών, είναι καταρχάς η πρόταση από πλευράς των τουριστικών φορέων για παράταση στις πληρωμές (π.χ. ΦΠΑ, εργοδοτικές εισφορές κ.τ.λ.) για τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Thomas Cook. Ενα ακόμη ζήτημα είναι και η απαλλαγή όσον αφορά τον φόρο διαμονής, τον οποίο δε θα πρέπει, σε καμία περίπτωση να επωμισθούν οι ξένοι επισκέπτες που έχουν «εγκλωβιστεί» στη χώρα μας, ούτε και οι Ελληνες ξενοδόχοι, εφόσον δεν έχουν λαμβάνειν. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, μετά και τη χθεσινοβραδινή διυπουργική σύσκεψη, «αξιολογείται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για συγκεκριμένες διανυκτερεύσεις, για συγκεκριμένη περίοδο και συγκεκριμένες εταιρίες που υπάρχει το ζήτημα», ενώ θα αξιολογηθούν και άλλα πιθανά μέτρα τις επόμενες ημέρες, όταν θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το εύρος του προβλήματος.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Τουρισμού υπολογίζει ότι έως και την Τετάρτη θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες. Για τους «εγκλωβισμένους» έχει διασφαλιστεί η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους».

Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι, για την στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here