Υπάρχουν θετικά νέα από τις ΗΠΑ και τη Wall Street, αλλά το ερώτημα είναι αν οι αγορές της Ευρώπης, θα τα μεταφράσουν εξίσου θετικά αφού μάλιστα προηγήθηκε η επίσης θετική παρέμβαση της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση η Wall Street εξέπληξε θετικά με την έντονη ανοδική αντίδρασή της στην απόφαση της Fed για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% και στις εκτιμήσεις για γρήγορη και επιθετική συνέχεια της ανόδου, ώστε να φρενάρει ο μεγάλος πληθωρισμός στις ΗΠΑ.
Να σημειωθεί, ότι θετικά αντιμετωπίζουν και οι ευρωπαϊκές αγορές τις ειδήσεις καθώς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ανοδικά. Η ΕΚΤ έχει κεφάλαια 200 δισ. ευρώ για να ρίξει στις αγορές ομολόγων αν οι αγορές θέλουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά της και με το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να είναι έτοιμο και το νέο εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιεί.
Στο μεταξύ η ΕΚΤ ετοιμάζεται για αύξηση επιτοκίων αλλά η δημιουργία εντυπώσεων για επιθετικές αυξήσεις επηρέασε τις ευρωπαϊκές αγορές. Παρά τη ρητορική των γερακιών οι Ιταλοί οικονομολόγοι έχουν δίκιο για τις διαφορές στον πληθωρισμό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, το ΔΝΤ επιβεβαίωνε αυτές τις διαφορές που ήταν έντονα ορατές στις μετρήσεις για τις πληθωριστικές προσδοκίες.
Αρκεί να δει κανείς πόσο διαφορετικά κινούνται οι τιμές των καυσίμων κυρίως σε φυσικό αέριο αλλά και στο πετρέλαιο σε ΗΠΑ και Ευρώπη για να το διαπιστώσει. Και εδώ είναι το πρόβλημα για την Ευρώπη, όπου ο πόλεμος μέτρα και αντίμετρα και οι κινήσεις της Gazprom που μείωσε τις ροές αερίου προκαλούν μεγάλη ανησυχία.
Ήδη το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας συνεχίζει να ανεβαίνει για δεύτερη μέρα περισσότερο από 6% και σημειώνει εβδομαδιαία άνοδο 50% που οφείλεται ουσιαστικά στην άνοδο δύο τριών ημερών, ενώ το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ υποχωρεί περισσότερο από 15% την τελευταία εβδομάδα. Η τιμή του αερίου στην Ευρώπη κυμαίνεται κοντά στα 130 ευρώ η κιλοβατώρα, μετά την ανακοίνωση περικοπών της Gazprom προς Γερμανία και Ιταλία.