Με πολύ θετικό τρόπο δέχτηκαν οι αγορές την ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, με την οποία επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία είναι σε καλό δρόμο και για το λόγο αυτό θα ξεκινήσει το λεγόμενο tapering, ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για αρκετό διάστημα το οποίο δεν προσδιορίστηκε.

Η Fed θα ξεκινήσει πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους να περιορίζει τις αγορές ομολόγων (δαπανά 120 δις δολάρια μηνιαίως) μέχρι να διακόψει εντελώς αυτό το πρόγραμμα.

Αλλά στο μεταξύ με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τους S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν νέα ρεκόρ στον απόηχο των δηλώσεων αυτών του Τζερόμ Πάουελ, στο Jackson Hole.

Γενικά δεν θεωρείται ότι οι δηλώσεις αυτές δεν επιφύλαξαν “εκπλήξεις” και το σήμα που έδωσε η Fed ότι αναμένεται να ξεκινήσει τη μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων και λοιπών τίτλων, ήταν αναμενόμενο στα πλαίσια της ενίσχυσης της οικονομίας και κρίθηκε θετικό.

Ο επικεφαλής της Fed αποκάλυψε την Παρασκευή ότι είναι ένας από την πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed που πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να “μειώνει” ή να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων και λοιπόν τίτλων από φέτος.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι “στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο, είχα την άποψη, όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες, ότι εάν η οικονομία εξελισσόταν σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Αυτή την χρονιά”.

Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η οικονομία έχει φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο όπου δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη στήριξη, ωστόσο σημείωσε ότι η οικονομία έχει να διανύσει ακόμη “πολύ δρόμο” προτού να έρθει η ώρα για την αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed διάλεξε πολύ προσεκτικά τα λόγια του επιλέγοντας να μην αναφερθεί στο πότε θα μπορούσε η Fed να ανακοινώσει επίσημα την έναρξη σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, αλλά ούτε και με τι ρυθμό θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων και τίτλων.

Το γεγονός ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του tapering από τη Fed, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την επικείμενη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, απορροφώντας μέρος των πιέσεων σε προηγούμενες διορθώσεις, αποτυπώνεται και στη σημερινή εικόνα που εμφανίζει η αμερικανική αγορά μετοχών.

Συγκεκριμένα, οι βασικοί δείκτες της αγοράς, που ξεκίνησαν ήπια ανοδικά τη σημερινή συνεδρίαση εν αναμονή της ομιλίας του Πάουελ, όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, αλλά επιτάχυναν την κίνησή τους, καλύπτοντας το σύνολο των χθεσινών απωλειών, κλείνοντας εκ νέου σε επίπεδα ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται πως τρεις αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ -οι Ρόμπερτ Κάπλαν, Τζέιμς Μπάλαρντ και Έσθερ Τζορτζ- σημείωσαν χθες από την πλευρά τους ότι η Fed θα πρέπει να ξεκινήσει από φέτος τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και άλλων τίτλων, ύψους 120 διw δολαρίων τον μήνα.

Εξέλιξη που περιμένουν σε έναν βαθμό οι επενδυτές, με τις εκτιμήσεις όμως να διαφοροποιούνται ως προς το πότε θα ξεκινήσει ή πρέπει να ξεκινήσει το tapering.

Wall Street

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε “άλμα” 242,68 μονάδων ή 0,69% στις 35.455,80 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 39,37 μονάδες ή 0,88% στις 4.509,37 μονάδες, καταγράφοντας το 52ο ρεκόρ του για φέτος, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 183,7 μονάδες ή 1,23% και έκλεισε στις 15.129,50 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι Dow, S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν κέρδη 1%, 1,5% και 2,8% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000, σημείωσε άνοδο περίπου 3%, καταγράφοντας την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από τις 12 Μαρτίου.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 23 έκλεισαν με άνοδο και οι υπόλοιπες κατέγραψαν πτώση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των ΗΠΑ:

-Αύξηση κατά 1,1% κατέγραψε το προσωπικό εισόδημα των πολιτών τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες για αύξηση της τάξης του 0,2%. Τον Ιούνιο, ο αντίστοιχος δείκτης σε σχέση με τον Μάιο είχε διαμορφωθεί στο 0,2%.

-Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, που διαμορφώθηκε στο 4,2%, έναντι προβλέψεων για 3,5%.

-Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4%, έναντι πρόβλεψης για 0,2%. Ο αντίστοιχος δομικός δείκτης σημείωσε αύξηση 3,6% σε ετήσια και 0,3% σε μηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.

-Οι ατομικές δαπάνες αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 0,3%, όσο ακριβώς προέβλεπαν οι αναλυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ