Περισσότεροι από 280.000 επισκέπτες συρρέουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή στη Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Φέτος -παρά τις προσδοκίες και τις διαβεβαιώσεις των διοικούντων την Helexpo– ακολουθώντας το παράδειγμα δεκάδων αντίστοιχων μεγάλων διεθνών εκθέσεων και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί καταφέροντας ένα σοβαρό χτύπημα στην οικονομία της συμπρωτεύουσας.
Για ζημία που κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων ευρώ κάνουν λόγο οικονομικοί κύκλοι της Βορείου Ελλάδος μετά τη ματαίωση της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
- Συνυπολογίζοντας ωστόσο και τις δευτερογενείς ωφέλειες από την εισροή χρημάτων που φέρνουν οι περισσότερες από 280.000 επισκέπτες της έκθεσης , ανεβάζουν τα διαφυγόντα έσοδα ακόμα και στα επίπεδα των 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι δαπάνες αυτές αφορούν :
- τα έξοδα διαμονής και εστίασης των εκθετών και των επισκεπτών
- το κόστος κατασκευής και συντήρησης των περιπτέρων,
- ενοικιάσεις χώρων στο εκθεσιακό κέντρο,
- παράπλευρες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της έκθεσης,
- την ευρύτερη τουριστική ωφέλεια
- έσοδα που έχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές και οι εταιρείες logistics.
Πέρυσι, το 2019, την 84η ΔΕΘ επισκέφθηκαν 263.737 άτομα που προφανώς μετά τις δουλειές τους, κυκλοφόρησαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή συνεισφέροντας με περίπου 80 εκατ. ευρώ, στο τοπικό εισόδημα.
Τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής όλων των υπόλοιπων κλάδων – προμηθευτών με σταθερό πολλαπλασιαστή, έτσι εκτιμάται πως η 84η ΔΕΘ δημιούργησε δευτερογενές – έμμεσο- όφελος άνω των 45 εκατ. ευρώ.
Αν προστεθεί και ο κύκλος εργασιών 13,2 εκατ. ευρώ του Ομίλου ΔΕΘ-Helexpo που προήλθε από υπηρεσίες διοργάνωσης εκθέσεων, συνεδρίων, εκδηλώσεων υπηρεσιών και τα έσοδα από την εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης, το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της 84ης ΔΕΘ ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ.
Ανάλογη θα είναι η απώλεια για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος και την ΔΕΘ-Helexpo από την ακύρωση της διεξαγωγής της 85ης ΔΕΘ που ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου και είχε ως τιμώμενη χώρα την Γερμανία.
Το εθνικό Γερμανικό Περίπτερο με 63 επιχειρήσεις και φορείς είχε ήδη καλυφθεί πλήρως και είχε συγκεντρώσει συμμετοχές από τους μεγαλύτερους κλάδους της Γερμανικής οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, οι ταχυμεταφορές και τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία, η αγροδιατροφή, η πληροφορική-λογισμικό, οι αεροπορικές μεταφορές, η διαχείριση αποβλήτων και η προστασία του περιβάλλοντος κα..
Ενδεικτικά ορισμένες από τις επιχειρήσεις και βιομηχανίες, που θα μετείχαν στο εθνικό Γερμανικό Περίπτερο είναι οι BASF, Bayer, Boehringer Ingelheim, DHL Express, Fraport Regional Airports of Greece Management Company S.A., Kosmocar SA, Mercedes-Benz Hellas, Siemens Electrotechnical Projects and Products Societe Anonyme, κ.α..
Eκθέτες θα ήταν και σημαντικοί Γερμανικοί φορείς της οικονομίας, του επιχειρείν, της παιδείας και του πολιτισμού