Ο θεσμός του Μεσίτη Ασφαλίσεων πρέπει να εκσυγχρονιστεί

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η Ελλάδα είναι μια χώρα υπασφαλισμένη. Σε κάθε ζημιά, σε κάθε μεγάλη φυσική καταστροφή οι Έλληνες περιμένουν αποζημίωση από το πτωχευμένο Κράτος και όχι από την Ασφαλιστική τους Εταιρεία που συνήθως -αποδεδειγμένα δυστυχώς πλέον- πληρώνει γρήγορα και πλήρως τα συμφωνηθέντα.

Για να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί υγιώς και δυναμικά ο θεσμός των Μεσιτών Ασφαλίσεων και ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης γενικότερα.

Αυτή την εποχή, στη χώρα μας ολοκληρώνεται μια μεγάλη και ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση, μια δημόσια διαβούλευση για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Οδηγίας IDD στην εγχώρια νομοθεσία.

Η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία IDD -κανονικά θα έπρεπε να ισχύει και στη χώρα μας από τον Οκτώβριο του 2018- εισάγει μια νέα πιο προχωρημένη διάσταση στην έννοια “Προστασία Καταναλωτή”. Με απλά λόγια, υποχρεώνει όσους προσφέρουν Ασφαλίσεις στη χώρα να παρέχουν όχι μόνον ολοκληρωμένες αλλά και «επαρκώς κατανοητές» ασφαλιστικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα θεσπίζει νέα ακόμη πιο υψηλά επαγγελματικά πρότυπα στους επαγγελματίες του κλάδου.

Για κάποιον περίεργο λόγο, μέσα στο υπό διαβούλευση νομοθέτημα περιλαμβάνονται κάποιες καινοφανείς πανευρωπαϊκά διατάξεις που απλώς προσπαθούν να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων προς όφελος προφανώς ξένων ομίλων.

Για παράδειγμα περιορίζεται η δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικών Ασφάλισης (Cover Notes) μόνο στην περίπτωση ασφάλισης «Μεγάλων Κινδύνων» και μόνο όταν πρόκειται για επαγγελματία πελάτη. Το Πιστοποιητικό Ασφάλισης (Cover Note) είναι από τα κύρια ασφαλιστικά μέσα που χρησιμοποιεί μόνο ο Μεσίτης Ασφαλίσεων προς τον πελάτη του ασφαλιζόμενο.

  • Αν λοιπόν μόνον ο Έλληνας Mεσίτης Aσφαλίσεων δεν μπορεί να εκδώσει Πιστοποιητικό Ασφάλισης είναι φυσικό να τίθεται εκτός ανταγωνισμού, σε σχέση με τους Ευρωπαίους μεσίτες ασφαλίσεων.

Ποιον άραγε εξυπηρετεί αυτή η μονομερής ρύθμιση που δεν ισχύει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Σε άλλο σημείο, το υπό διαβούλευση νομοθέτημα θέτει σοβαρούς περιορισμούς, ουσιαστικά απαγορεύει τις Συνεργασίες μεταξύ Ασφαλιστικών Μεσιτών και Πρακτόρων Ασφαλίσεων.

Ήδη όμως υπάρχουν στην Ελλάδα μεγάλοι διεθνείς Ασφαλιστικοί Όμιλοι που εξουσιοδοτούν, μέσω ειδικών συμβάσεων, μεσίτες ασφαλίσεων, προκειμένου να προωθήσουν τα ασφαλιστικά προϊόντα τους στην τοπική αγορά (Cover Holders)..

Πάλι κάτι πολύ συγκεκριμένο είχε στο μυαλό του ο Νομοθέτης, σίγουρα όχι την εξυπηρέτηση Έλληνα ασφαλισμένου.

Ο μοναδικός δρόμος για την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι ο ανταγωνισμός. Όσο περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες τίθενται στη διάθεση του πολίτη τόσο καλύτερη και μεγαλύτερη γίνεται η αγορά.

Επιτρέποντας στους μεσίτες τη συνεργασία με τους πράκτορες -υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος-θα επιτρέψει σε όλους τους Ασφαλιστικούς Ομίλους το δικαίωμα να προωθήσουν στην Ελληνική αγορά τα προϊόντα τους, κάνοντας χρήση των ίδιων καναλιών που διαθέτουν και οι υπόλοιπες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δηλαδή τόσο μέσω μεσιτών όσο και μέσω πρακτόρων.

Γιατί στην Ελλάδα πρέπει διαρκώς να αναζητούμε το αυτονόητο;