Γράφει η «ξενοδόχος»

Σύσσωμος ο ελληνικός τουρισμός ζητεί ενιαίους κανόνες στα ταξίδια από τις Βρυξέλλες, με τις πιέσεις να αυξάνονται συνεχώς έως ότου και η Ε.Ε. λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Στη Σύνοδο των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε. ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης εισηγήθηκε την άμεση εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα δεδομένα που συλλέγονται, για τους υγειονομικούς δείκτες βάσει των οποίων θα τίθενται περιορισμοί (θετικότητα, κρούσματα, θνησιμότητα κ.ά.), για τους περιορισμούς αυτούς καθ’ αυτούς (συστάσεις, απαγορεύσεις, καραντίνα), για την κατηγοριοποίηση των χωρών και των περιοχών, καθώς και για τους κανόνες ενημέρωσης μεταξύ των κρατών για την αποφυγή αιφνιδιασμών.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη μεσοπρόθεσμων μέτρων προς υλοποίηση τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα πρότεινε τη σύσταση Ομάδας Εργασίας με τη συνεργασία του Ιδιωτικού Τομέα και ιδιαίτερα με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια, ώστε με την τήρηση των νέων, αξιόπιστων, φθηνών και γρήγορων τεστ να επιτευχθεί η αφαίρεση της ανάγκης για οριζόντιες απαγορεύσεις μετακινήσεων και για οριζόντια μέτρα καραντίνας, η εξέταση της οικονομικής και της υγειονομικής αποτελεσματικότητας των προτάσεων, η εξασφάλιση πως τα αποτελέσματα καταγράφονται σωστά, ενθαρρύνοντας την εμπιστοσύνη και η διατήρηση ενός λογικού κόστους που θα μπορεί και να περάσει στη βιομηχανία ή ακόμα και στον πελάτη.

Για «κοινά πρωτόκολλα τώρα» έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Aegean χθές κ. Ευτύχης Βασιλάκης στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης των αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα.

  • «Θα πρέπει να υιοθετηθούν κοινά πρωτόκολλα κι ενιαίοι κανόνες στα ταξίδια από τις Βρυξέλλες ώστε να μετριασθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στις αερομεταφορές και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη. Xρειάζεται όλες οι χώρες να συμφωνήσουν σε κοινές διαδικασίες όπως για παράδειγμα το αρνητικό test πριν την πτήση και όχι τεστ με την άφιξη στον προορισμό».

Τα κοινά πρωτόκολλα ουσιαστικά θα επιτρέψουν τη συντονισμένη αποκατάσταση της προσβασιμότητας και της διασύνδεσης μεταξύ των χωρών, αντικαθιστώντας τα μέτρα καραντίνας και κλεισίματος των συνόρων.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σίγουρα προϋπόθεση για τη διασύνδεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών αλλά και ενδεχομένως για τη μετακίνηση εντός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον κριθεί απαραίτητο από την επιστημονική κοινότητα.

Δείτε επίσης: Επρεπε ή όχι τελικά να ανοίξει ο τουρισμός;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ