Στα κεντρικά γραφεία διοίκησης της Eurobank στη Λεωφόρο Αμαλίας επικρατεί πυρετός προετοιμασιών, συζητήσεων, διαβουλεύσεων.

  • Παρά την καταστροφική πανδημία ο Ιταλικός Όμιλος doValue δείχνει αποφασισμένος να ολοκληρώσει -ακόμη και εντός των προσεχών ημερών- την εξαγορά του 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από τραπεζικά δάνεια Financial Planning Services (FPS).

Το τίμημα έχει οριστεί σε 248 εκατ. ευρώ μολονότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου στη διαχείριση κόκκινων δανείων δεν είναι τα αναμενόμενα. Η εξαγορά της FPS από την doValue συνδυάζεται με σύμβαση μεταξύ της Eurobank και της FPS για τη διαχείριση των δανείων που βρίσκονται σε μικρή καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.

  • H FPS θα διαχειρίζεται «κόκκινα» δάνεια και ανοίγματα άνω των 26 δισ. ευρώ. Στην Financial Planning Services  θα μεταφέρεται κάθε δάνειο της Eurobank (αλλά ενδεχομένως και τρίτων φορέων) που παρουσιάζει καθυστέρηση ακόμη και 30 ημερών.

Ταυτόχρονα με τη συμφωνία Eurobank – doValue προχωρά και η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου 7,5 δισ € κόκκινων δανείων της Eurobank  που θα ενταχθεί στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

  • Το χαρτοφυλάκιο αυτό έχει ονομασθεί Cairo ενώ σημαντικό μέρος της συμφωνίας με την doValue προβλέπει και την πώληση τμήματος των ομολόγων ενδιάμεσης (20%) και χαμηλής διαβάθμισης, που εκδίδονται στο πλαίσιο της τιτλοποίησης έναντι τιμήματος 15 εκατ. Ευρώ.

Αμέσως μετά θα συγκληθεί  έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της Eurobank, που θα κληθεί να εγκρίνει τη διανομή στους μετόχους του 75% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) και του 45% των τίτλων χαμηλής διαβάθμισης (junior notes), που αποτελεί επίσης αναγκαίο βήμα για την παροχή της κρατικής εγγύησης «Ηρακλή».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here