Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ταξιδεύει επειγόντως στην αμερικανική πρωτεύουσα μ’ έναν μόνο στόχο: Να αποτρέψει έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Η. Π. Α.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ λίγες μόνο μέρες μετά τη δήλωση του απρόβλεπτου Αμερικανό Προέδρου που χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση “εχθρό”.

Ο Τραμπ  απειλεί με δασμούς τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, κάτι που θα δημιουργούσε αναπόφευκτα τον κίνδυνο αντιποίνων από τις Βρυξέλλες, εάν τεθούν σε ισχύ.

“Πάμε εκεί με τις καλύτερες προθέσεις”, με την ελπίδα “μιας αποκλιμάκωσης”, δήλωσε πρόσφατα η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ που θα συνοδεύσει τον Γιούνκερ στην Ουάσινγκτον.

“Είναι μία ακόμα ευκαιρία να εκτονωθούν τυχόν εντάσεις στο εμπόριο και να έχουμε έναν διάλογο ανοικτό, εποικοδομητικό με τους Αμερικανούς εταίρους μας”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Γιούνκερ θα γίνει δεκτός στις 13.30 ώρα Ουάσινγκτον (20.30 ώρα Ελλάδας) στον Λευκό Οίκο πριν εκφωνήσει ομιλία στις 16.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδας) στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Στην περίπτωση που ο Τραμπ προχωρήσει με τους δασμούς στα οχήματα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη στη διαδικασία κατάρτισης ενός νέου καταλόγου αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here