Στη Γαλλία το δοκίμασαν με σοσιαλιστικό ενθουσιασμό αλλά σύντομα αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δραστικές μετατροπές, προσαρμογές και χαλαρότερες διαδικασίες…
Στην Ελλάδα η προσπάθεια ξεκινά με αγαθές προθέσεις αλλά ελάχιστοι φορολογούμενοι έχουν λόγο να εμπιστεύονται την ευγενική και καλοπροαίρετη στόχευση του Κράτους. Ο λόγος για το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο.
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να θέσει σε καθολική εφαρμογή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο 2019. Περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τις ‘‘μερίδες’’ τους, με το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων.
Στο περιουσιολόγιο θα καταγράφονται όλες οι καταθέσεις, ακίνητα, ομόλογα, αυτοκίνητα και μετρητά κάθε φορολογούμενου πολίτη.
Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση που ο έλεγχος της Εφορίας ανακαλύψει αναντιστοιχία, μεταξύ δηλωθέντων και των υπαρκτών περιουσιακών στοιχείων θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα που θα φθάνουν στα επίπεδα της αξίας της περιουσίας που έχει αποκρυβεί. Προφανώς, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα διασυνδεθεί με όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ αλλά και με άλλους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και στην περίπτωση που τα αρχεία δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
Μετά το πρώτο τρίμηνο του 2019, η Εφορία θα έχει δυνατότητες άμεσων διασταυρώσεων, ενώ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τυπώνουν στοιχεία αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση.
Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αφού η Εφορία θα γνωρίζει το σύνολο της περιουσίας του κάθε φορολογουμένου. Υπάρχουν και ορισμένοι αισιόδοξοι που εκτιμούν ότι θα οδηγήσει και στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.
Σε μια χώρα που χρειάζεται επενδυτικά άλματα για να καλύψει το χαμένο έδαφος μιας δεκαετίας υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν τις αγαθές προθέσεις του “πιο αριστερού Υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης”…