Ο κλάδος των φαρμακευτικών, διεθνώς, “πετάει”. Στα καλύτερα του, λόγω Covid-19 αλλά όχι μόνο, καθώς τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούνται παράλληλα οι μεγαλύτερες επενδύσεις και οι περισσότερες έρευνες, στην σύγχρονη ιστορία της ιατρικής, ευρύτερα του κλάδου υγείας/υγειονομικών κ.λ.π
    Από τον Μάρτιο και εντεύθεν, μετοχές κολοσσών του κλάδου αλλά και μικρότερων καινοτόμων εν γένει όσων εστιάζουν στην έρευνα έχουν γράψει υψηλότατες αποδόσεις. 
Το ατύχημα για το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι, πως ενώ ο εγχώριος φαρμακευτικός κλάδος είναι από τους πλέον μεγάλους σε κύκλο εργασιών, κέρδη, επενδύσεις και εξαγωγές τα ισχυρά ονόματα παραμένουν εκτός. UniPharma, Elpen, Galenica, AnFarm, Innovis, Vianex, Gap αναφέρονται ενδεικτικά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων έχει επισημάνει, πολλάκις, την δυναμική και προοπτικές του κλάδου. Εχει κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους 500 εκατ.€ εάν θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα (λ.χ υποχρεωτικές επιστροφές/clawback) αλλά μέχρι τώρα η Πολιτεία δεν τολμά.

  •    Το ευτύχημα, όμως είναι για την Lavipharm, που επί της ουσίας είναι ο μόνος εκπρόσωπος του κλάδου στην χρηματιστηριακή αγορά. Με λίγο ως πολύ γνωστά προβλήματα κατά το παρελθόν, που όμως έχουν μείνει-πλέον- πίσω.
    Τα αποτελέσματα εξαμήνου αποτέλεσαν, για αρκετούς, ακόμη μία ένδειξη πως η εισηγμένη μπορεί να “γυρίσει”.
     Κύκλος εργασιών στα 18,3 εκατ. € (από 16,2 εκατ.€ το αντίστοιχο διάστημα του 2019), καθαρά κέρδη στα 2,2 εκατ.€ από 600 χιλιάδες ευρώ.
     Στα 19 εκατ.€ η αποτίμηση, μετά το χθεσινό limit up στα 0,372 ευρώ, όντως η Lavipharm θα μπορούσε να είναι από τις επιτυχείς επιχειρηματικές περιπτώσεις του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here