Η επιδείνωση στα δημοσιονομικά στοιχεία στο 7μηνο φτάνει στα 8,73 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που αφορά στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Εκτιμά πως το έλλειμμα φτάνει στα 7,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1 δισ. ευρώ πέρυσι.

Σημειώνεται πως το Γραφείο υπολόγιζε στην τελευταία του έκθεσή πως για μέτρα αξίας 10 δισ. ευρώ το έλλειμμα θα έφτανε στο 2,5% του ΑΕΠ ή στο 4,5% του ΑΕΠ (με βάση το καλό και το μέτριο σενάριο ύφεσης).

Πάντως το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμά πως η κατάσταση είναι βραχυπρόθεσμα διαχειρίσιμη: οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ανασταλεί και οι αγορές αντιδρούν θετικά. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα εκτιμά πως θα χρειασθούν στρατηγικές για να επανέλθει η δημοσιονομική ισορροπία.

«Τόσο οι μακροοικονομικές όσο και οι δημοσιονομικές συνέπειες της πανδημίας, παρότι δραματικές, παραμένουν διαχειρίσιμες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό ωστόσο δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού αλλά, αντίθετα, καθιστά επιτακτική την ανάγκη προετοιμασίας της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όταν αρθούν οι ειδικές συνθήκες και ευνοϊκές παρεμβάσεις της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που ισχύουν σήμερα» αναφέρεται στην έκθεση που παρουσίασε ο συντονιστής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Επίσης, σε ειδική αναφορά για το “Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία” υπάρχουν σύντομες παρατηρήσεις και το συμπέρασμα ότι οι προτάσεις του θα πρέπει να αποτελέσουν βάση ενός ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου ώστε να προκύψουν οι αναγκαίες συναινέσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και θα βρουν τρόπους να αντισταθμίσουν το πολιτικό και δημοσιονομικό τους κόστος.

Επισημαίνεται πως «παραδοσιακά στη χώρα μας τέτοιες ολιστικές εκθέσεις είτε θεοποιούνται, είτε δαιμονοποιούνται, σπάνια όμως λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην πραγματική πολιτική διαδικασία. Συχνά εφαρμόζονται αποσπασματικά κάποιες εύκολες προτάσεις τους, επικαλούμενες μάλιστα το κύρος των σχετικών εκθέσεων, και τα δύσκολα ζητήματα παραπέμπονται στις καλένδες. Ελπίζουμε να μην έχει τέτοια κατάληξη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ