Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Το θεσμικό πλαίσιο που τελικά θα ψηφίσει η Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς θα είναι σίγουρα αυστηρότερο από αυτό που κατατέθηκε.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι χωρίς την συναίνεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε ένα βήμα στις αγορές γι’ αυτό προσπαθεί να εξευμενίσει την Φρανκφούρτη…
- Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καταθέτει στις Βρυξέλλες στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού DG Comp το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την μεταφορά 40 δις Ευρώ «κόκκινων δανείων» σε Όχημα Ειδικού Σκοπού που θα χρηματοδοτηθεί από τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών.
- Παρά τα όσα λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες, το μόνο σχέδιο, έτοιμο προς εφαρμογή για την απαλλαγή των τραπεζών από το «τοξικό τους χαρτοφυλάκιο», είναι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος και όχι το αφηρημένο κρατικίστικο μοντέλο που προωθεί ο Γιάννης Δραγασάκης με το ΤΧΣ.
Το πρόβλημα είναι ότι όποιο σχέδιο κι αν εφαρμοστεί ενώ απαλλάσσει τις τράπεζες από το βαρίδι των «κόκκινων δανείων», δεν απαλλάσσει τους «κόκκινους δανειολήπτες» από το βάρος των οφειλών τους.
Αντιθέτως, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή όχι μόνον «περιορίζει την περίμετρο» των δικαιούχων αλλά επιπλέον θεσπίζει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις επιλεξιμότητάς τους (οι οποίοι θα γίνουν αυστηρότεροι μέχρι την οριστική ψήφισή τους) από την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργούν οι τράπεζες για να παρακάμψουν τις χρονοβόρες διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Η τροπολογία ορίζει σαφώς ότι για να είναι επιλέξιμος προστασίας ένας δανειολήπτης: «Αν υπάρχουν καταθέσεις, χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή πολύτιμα μέταλλα, η συνολική αξία αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ».
Με απλά λόγια οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να ανοίγουν λογαριασμούς και θυρίδες όποιου δανειολήπτη ζητά προστασία.
Οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να βιάζονται να ψηφισθεί και κυρίως να εφαρμοσθεί η τροπολογία. Σχεδόν όλα τα “κόκκινα δάνεια” τους αμέσως “πρασινίζουν” κι έχουν το δικαίωμα να τα πουλήσουν, να τα μεταφέρουν, να τα αφαιρέσουν από τους ισολογισμούς τους, με συνοπτικές διαδικασίες. Οι “κόκκινοι” δανειολήπτες φυσικά παραμένουν βυθισμένοι στην μιζέρια τους και περιμένουν την …”σεισάχθεια“…
Ο νόμος έχει σαφώς περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας για όποιον δανειολήπτη σταματά να εξυπηρετεί τις οφειλές του…