Οι αριθμοί όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας βελτιώνονται με αργό ρυθμό. Αντιθέτως οι αριθμοί στην οικονομία επιδεινώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η Κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, σχεδιάζει να παρατείνει το μέτρο της μη καταβολής ενοικίου τον Μάρτιο, αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές (π χ. εστίαση και τουρισμός).

Αντιθέτως, δεν θα έχουν μείωση οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις, εάν δεν υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα οδηγούσε σε νέο lockdown.

Το Κράτος θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων-φυσικά πρόσωπα με το 80% του αρχικού μισθώματος και αντίστοιχα κατά 60% τα νομικά πρόσωπα.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πολύ στην έκδοση της απόφασης που θα καθορίζει ποιες πληττόμενες αλλά λειτουργούσες επιχειρήσεις δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο κατά 40% τον Ιανουάριο.

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα  νέο βελτιωμένο σχέδιο ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών που δημιούργησε η πανδημία, σε πολλές και μικρές δόσεις, οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φθάσουν και τις 120.

Όσοι επιλέξουν την εξόφληση των χρεών σε 12 δόσεις θα είναι άτοκες, όσοι επιλέξουν τις 24 δόσεις θα είναι έντοκες με επιτόκιο 2,5%, ενώ περισσότερες δόσεις θα δίνονται σε όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη και έχουν χτυπηθεί καταλυτικά από την κρίση.

Για τις περισσότερες δόσεις εξετάζεται να ισχύουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας. Όσο μεγαλύτερη η ζημιά, τόσο περισσότερες δόσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here