Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες έφθασαν στο επίπεδο ρεκόρ του 3,1% του ΑΕΠ το 2022.

Με τη συμβολή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να στηρίζουν τα επενδυτικά σχέδια που οδηγούν στη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο Delphi Forum και στο πάνελ με θέμα Investments in Greece.

Το 2022 αποτέλεσε έτος ρεκόρ όσο αφορά τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες έφθασαν τα 7,2 δισ. ευρώ, το υψηλότερο μέγεθος των τελευταίων 30 ετών που αντιστοιχεί στο 3,1% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 0,9% την περίοδο 2002-2018. Το άλμα των επενδύσεων χρηματοδοτήθηκε από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει καίριο ρόλο στο μετασχηματισμό της οικονομίας, σημείωσε ο κ. Τζούρος.

Το προηγούμενο έτος τα υπόλοιπα δανείων επιχειρηματικής πίστης ανήλθαν από τα 64 στα 72 δισ. ευρώ, με άνοδο κατά 11,5% ετησίως, τη στιγμή που η αύξηση ήταν στο επίπεδο του 4,5% το 2021 και του 1,8% το 2019.

Οι επενδύσεις κατευθύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν, όπως επίσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στον ενεργειακό κλάδο και στον τουρισμό. Σταδιακά δε, αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό των επενδύσεων που κατευθύνονται στη δημιουργία νέων projects σε σχέση με τις επενδύσεις που γίνονται σε υφιστάμενα projects, μέσω μετοχικής συμμετοχής, και οι οποίες είναι σήμερα η πλειονότητα, είπε ο κ. Τζούρος.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ενισχύσει την ροή ξένων επενδύσεων, όπως θα συμβάλλει και στην προσέλκυση ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων που θα συμμετάσχουν επίσης στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα καθώς σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μερίδα του λέοντος.

Όπως εκτίμησε ο Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού, το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλλει στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στη χώρα. Ήδη, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου, δίνοντας μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση χαμηλού κόστους σε μια σειρά από κλάδους, και επιτρέποντας επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ εντός του 2023 και τα επόμενα χρόνια.

Η Τράπεζα Πειραιώς αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του Ταμείου και ήταν η πρώτη τράπεζα που έλαβε την τέταρτη δόση κεφαλαίων ύψους 300 εκ. ευρώ, μετά την επιτυχή απορρόφηση των κεφαλαίων που της έχουν διατεθεί, έχοντας αναλάβει συνολικά τη διαχείρισή πόρων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 2,46 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου ύψους 700 εκ. ευρώ και δικά της κεφάλαια ύψους 580 εκ. ευρώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here