του Χ. Κώνστα
“O καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει” λέει και ξαναλέει στους συνεργάτες του ο Θεόδωρος Κοκκάλας, και η προσωπική του διαδρομή απλώς επιβεβαιώνει το μότο.
Ο κ. Κοκκάλας ξεκίνησε με σπουδές στη Νομική και στα Οικονομικά. Αφού αποφοίτησε, πήγε στη Γερμανία για να εκπαιδευτεί στον πανίσχυρο, εκείνη την εποχή, Όμιλο Gerling, που εξειδικευόταν στις βιομηχανικές ασφαλίσεις. Εκεί, ο Θεόδωρος Κοκκάλας έμαθε άριστα τον τομέα της αστικής ευθύνης, που ταίριαζε στις σπουδές του και που, τελικά, αποδείχθηκε χρησιμότατος στην καριέρα του.
Μετά την εκπαίδευσή του στη Γερμανία, επέστρεψε στην Ελλάδα, για να διευθύνει ένα υποκατάστημα της Gerling. Όταν, εκείνη την εποχή, άλλοι φλέρταραν με μια διοικητική θέση στις κρατικές εταιρείες, εκείνος επέλεξε να αναλάβει τα ηνία μιας μικρομεσαίας ασφαλιστικής εταιρείας γερμανικών συμφερόντων, με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα. Όραμά του ήταν να οδηγήσει αυτήν την εταιρεία στις πρώτες θέσεις της ελληνικής αγοράς, εκμεταλλευόμενος τις αναπτυξιακές προθέσεις της μητρικής της Ergo.
Ο κ. Κοκκάλας πέτυχε την ομαλή μεταφορά της έδρας της Victoria από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, χωρίς απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, ορθολογικοποίησε το χαρτοφυλάκιό της και, από 85% ασφάλειες αυτοκινήτου με βάση τη Βόρεια Ελλάδα, το ισορρόπησε σε 60-40% με τις γενικές ασφάλειες.
Η εταιρεία, που μετονομάστηκε σε Ergo Hellas, και είναι θυγατρική του ασφαλιστικού κολοσσού Munich Re, μετρά 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, τα 15 από τα οποία φέρουν τη σφραγίδα του Θεόδωρου Κοκκάλα.
Άλλωστε, κανένας στην ελληνική αγορά δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Θ. Κοκκάλας εργάζεται πολύ. Εργάζεται συστηματικά, ενδιαφέρεται για τα κοινά, εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους, προσπαθεί να εξελίξει την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Παντρεμένος με Γερμανίδα, με μια κόρη που υπεραγαπά, ο Θ. Κοκκάλας εργάζεται με φρενήρεις ρυθμούς και έχει να επιδείξει σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του νέου εποπτικού πλαισίου της ασφαλιστικής αγοράς. Είχε ταχθεί, μάλιστα, από την αρχή, υπέρ της ανάγκης αυστηρότερης εποπτείας, για να ενισχυθεί το κύρος και η εμβέλεια των ασφαλιστικών εταιρειών.
Η μεγάλη πρόκληση της καριέρας του ήταν, αναμφίβολα, η απορρόφηση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, που τότε ανήκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι συγκρούσεις του Θ. Κοκκάλα με τους «σκληροπυρηνικούς» συνδι-καλιστές της ΑΤΕ και τα μυριάδες πραγματικά ή τεχνητά προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνης της διαδικασίας συγχώνευσης θα ήταν ίσως χρήσιμο να αποτελέσουν κάποτε ειδικό μάθημα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μπροστά σε αυτήν τη συγχώνευση, η απορρόφηση της ING Πειραιώς Πρακτορειακής, σήμερα, μοιάζει αθώο παιδικό παιχνίδι…
Η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής είχε συμφωνηθεί από τον Αύγουστο του 2014, στο πλαίσιο του προγράμ-ματος αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς και της αποεπένδυσης από μη τραπεζικές δραστηριότητες. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά στον ασφαλιστικό κλάδο από πολυεθνικό όμιλο στη χώρα, ύστερα από την πώληση του 80% της Eurolife στον όμιλο Fairfax, και μόνο για την ορι-στικοποίηση των όρων της εξαγοράς απαιτήθηκαν δύο ολόκληρα χρόνια. Η βασική συμβουλή που δίνει πλέον στους συνεργάτες του –έχοντας συσσωρεύσει εμπειρία ετών και πολύπλοκων καταστάσεων– είναι «να προχωράνε μπροστά και να μην αφήνουν τις φοβίες να κυριαρχούν στις αποφάσεις τους».
Οι Γερμανοί τού ανέθεσαν, εκτός από τη θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της αδελφής εταιρείας DAS Hellas, τη διεύθυνση και την εποπτεία της αχανούς τουρκικής αγοράς της Ergo, ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι ο Θεόδωρος Κοκκάλας αντιμετωπίζει το χάος και τις δυσκολίες ως προ-κλήσεις και ευκαιρία για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Η Ergo, η οποία κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στις γενικές ασφαλίσεις, διαθέτει παγκόσμια σφραγίδα αλλά ελληνικό όνομα και ακολουθεί με πείσμα και πίστη τη στρατηγική της. «Σήμερα, γιορτάζουμε όσα η Ergo θα κατακτήσει με τη δύναμή της τα επόμενα χρόνια» είπε, πρόσφατα, στους συνεργάτες και διαμεσολα-βούντες της Ergo, σε μία από τις πολλές εκδηλώσεις συντονισμού του μεγάλου δικτύου του ομίλου.
Το σχέδιό του για το μέλλον είναι απλό: Θέλει να καταστήσει την Ergo βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικο-νομίας, όπως λέει, «ακολουθώντας τον κλασικό δρόμο, για να προλά-βουμε το μέλλον».
Για την υλοποίηση του σχεδίου έχει θέσει τρεις βασικές προτεραιότητες:
1. Συμμόρφωση με τους αυστηρούς ελέγχους των εποπτικών αρχών,
2. Σωστές επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία,
3. Άρτια επικοινωνία με τον πελάτη.
Είναι προφανές ότι το μέσο υλοποίη-σης αυτών των προτεραιοτήτων είναι η νέα ψηφιακή τεχνολογία, η οποία, όπως εξηγεί, «θα λειτουργήσει ως εργαλείο στην επικοινωνία που έχει με τον πελάτη η ασφαλιστική δια-μεσολάβηση», την οποία ξεκάθαρα στηρίζει ο ίδιος, η Ergo Ελλάδας και ο όμιλος.
Ο Θ. Κοκκάλας επιβλέπει προσωπι-κά τις πολύ μεγάλες επενδύσεις στα κανάλια διάθεσης των προϊόντων της Ergo και προτρέπει τους συνεργάτες του να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα και να προσαρμοστούν στις ραγδαίες αλλαγές που έρχονται στον κλάδο.
Από το περιοδικό Insurance World