Γράφει η «ξενοδόχος
Καθοριστικής σημασίας για τα τουριστικά έσοδα που συνεισφέρουν τα μάλα στο εγχώριο ΑΕΠ χαρακτηρίζουν οι αναλυτές των τραπεζών τη διάρκεια της παρούσας κρίσης του κορωνοϊού και το τετράμηνο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου, ενώ από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος, στην τελευταία έκθεση του Διοικητή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατατάσσει τον ελληνικό τουρισμό στους πλέον πληττόμενους κλάδους από την πανδημία.
Όσον αφορά τα έσοδα για φέτος, οι αναλυτές παίρνουν ως σημείο αναφοράς τα έσοδα του 2019.
Η τελευταία ανάλυση της Eurobank, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), τα τουριστικά έσοδα το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ ή 9,7% του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές. Τα αντίστοιχα μεγέθη το 2010 ήταν στα 9,6 δισ. ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ.
- «Συνεπώς η σχετική άμεση βαρύτητα της τουριστικής βιομηχανίας στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ υψηλότερη σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Λόγω της έντονης εποχικότητας που χαρακτηρίζει την εν λόγω βιομηχανία, οι μήνες με την υψηλότερη συνεισφορά στα ετήσια τουριστικά έσοδα είναι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος».
Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο τα τελευταία 9 χρόνια οι προαναφερθέντες μήνες συνεισέφεραν σωρευτικά το 73,9% των ετήσιων τουριστικών εσόδων.
Για παράδειγμα, από τα 18,2 δισ. ευρώ των ετήσιων ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2019, τα 13,3 δισ. ευρώ αφορούσαν την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2019.
Αντίστοιχα η ΤτΕ εκτιμά ότι θα είναι πολύ
- «σοβαρές οι επιπτώσεις για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, δεδομένων των επιβεβλημένων ταξιδιωτικών περιορισμών και του εν γένει ευάλωτου κλίματος στο συγκεκριμένο κλάδο», με όλα τα σενάρια να είναι αυτή την στιγμή ανοικτά.
Σημειωτέον ότι την περασμένη Παρασκευή η ΤτΕ ανακοίνωσε και τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών για τον Ιανουάριο, όπου αναφέρονται και τα πρώτα νούμερα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου προ κορωνοϊού, αφού τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας εμφανίστηκαν από τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου και μετά.
Προ κορωνοϊού λοιπόν , οι επιδόσεις του κλάδου για τον πρώτο μήνα του έτους είναι εντυπωσιακές αν ληφθεί υπόψη ότι οι τουριστικές εισπράξεις για το μήνα Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 24,4% και οι αφίξεις κατά 19,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.