Πρόσωπο με πρόσωπο με την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς θα βρεθούν ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, καλούμενοι να απολογηθούν για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που σχετίζεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Περισσότερες από 800 σελίδες απαριθμεί το κατηγορητήριο σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου και στην πλειοψηφία του καταγράφει εμβάσματα που φέρεται να διακινήθηκαν καταλήγοντας στον ίδιο. 

Σύμφωνα με τις κατηγορίες το ποσό της νομιμοποίησης αγγίζει τα 2.800.000 ελβετικά φράγκα ενώ  η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από την σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών,  εκτιμάται ότι αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα, και ο επίκουρός της, Γιώργος Ευαγγέλου, καταλογίζουν στον κ. Παπαντωνίου ότι έλαβε χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου.

Τι λέει η δικογραφία

Κατά τη δικογραφία, κινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά με τη διευκόλυνση που παρείχε μέσω εξωχώριων εταιρειών, συμφερόντων του αποβιώσαντος εκπροσώπου της THALES στην Ελλάδα Χαράλαμπου Μπεκατώρου. Τα στοιχεία από τις ελβετικές τράπεζες αλλά και από τις κυπριακές Αρχές που έχουν συγκεντρώσει οι δύο δικαστικοί λειτουργοί συντείνουν στο συμπέρασμα τους ότι το συνολικό ποσό που διακινήθηκε για την επίμαχη σύμβαση ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, μέρος του οποίου είναι το ποσό για το οποίο καλείται να λογοδοτήσει ο κ. Παπαντωνίου, τα οποία μέσω 7 λογαριασμών και περίπου 35 υπολογαριασμών κατέληξαν στον ίδιο τον κατηγορούμενο.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία των ανακριτών, οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών είναι στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank. Από αυτούς τους λογαριασμούς χρησιμοποήθηκαν οι 35 συνδεόμενοι “υπολογοριασμοί” δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, προκειμένου να “χάνεται” κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού. Η χαρτογράφηση των κινήσεων αυτών φαίνεται να καταδεικνύει ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, μέσω του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και εν τέλει, κατά τους ανακριτές, ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε αξιόποινες πράξεις , φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπο- λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα , οι οποίες είχαν, σύμφωνα με την κατηγορία,  στόχο να χαθούν τα ίχνη του χρήματος  και να φτάσουν «καθαρά» στους τελικούς αποδέκτες.

Νέες δικογραφίες σε βάρος του

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες διαβιβάστηκαν στη Βουλή νέες δικογραφίες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχει διαπράξει και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Η Βουλή καλείται να αποφανθεί εάν η πράξη που αποδίδεται στον Γιάννο Παπαντωνίου στη δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει στα χέρια του ανακριτή με κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με μια ακόμη κατηγορία. Όσον αφορά πάντως την σημερινή διαδικασία όπως όλα δείχνουν ο Γιάννος Παπαντωνίου θα ζητήσει προθεσμία προκειμένου να μελετήσει το ογκώδες κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ