Βραχυχρόνιες μισθώσεις, φορολογία, χωροταξικό και εργασιακά είναι τα τέσσερα κρίσιμα θεσμικά ζητήματα που θέτει υψηλά στην ατζέντα του ο ΣΕΤΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χτες ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ρέτσος.
της Ελενας Ερμείδου
Ο ΣΕΤΕ δεν είναι ενάντιος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, πρόκειται για μία παγκόσμια τάση που οδηγείται από τις προτιμήσεις των καταναλωτών, ωστόσο ο τομέας αυτός χρήζει ρυθμίσεων τόνισε ο κος Γ. Ρέτσος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας χρήσιμο θα ήταν να αντιγράψει τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει βάλει πλαφόν στις μισθώσεις. Αντικίνητρο αποτελεί η φορολόγηση, ωστόσο μία πρόταση του τέθηκε και που θα μπορούσε να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη είναι η φορολόγηση στην πηγή και η απόδοση του ποσού στο ελληνικό δημόσιο.
Το δεύτερο ανοικτό ζήτημα είναι υψηλή φορολογία η οποία έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος. Ο ΦΠΑ είναι πρώτης τάξης ζήτημα, ώστε να αυξηθούν κάπως τα περιθώρια μείωσης τιμών προς το καταναλωτή, καθώς συμπεριλαμβανομένου και του φόρου διαμονής, τα περιθώρια είναι πολύ χαμηλά.
Το χωροταξικό συνδέεται άμεσα με την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και άμεσα με τις επενδύσεις,, πέρα από την δημιουργία ενός πλαισίου σταθερής φορολογίας. Η Ελλάδα είναι πλέον ώριμος επενδυτικός προορισμός για επενδύσεις στον τουρισμό, εν τούτοις υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας νέου χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό που θα συνδυάζει ανάπτυξη και αειφορία.
Τέλος αδήριτος ανάγκη είναι η θέσπιση κινήτρων για νέο-εισερχόμενους στην αγορά εργασίας προκειμένου να μειωθεί η ανεργία στη χώρα, καθώς και η διατήρηση των ρυθμισμένων σχέσεων εργασίας με έμφαση στον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι ξενοδόχοι διατήρησαν τις κλαδικές συμβάσεις όπου και ο κλάδος απολαμβάνει υψηλότερες αποδοχές ακόμα και τους παλαιούς κατώτατούς μισθούς. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα βρίσκεται σε αρνητική ανάπτυξη, η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα, ως εκ τούτου χρειάζονται σταθμισμένες κινήσεις