γράφει η “Ξενοδόχος”
Υπερφορολόγηση, υποδομές, διαχείριση προορισμών και βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις είναι τα τέσσερα από τα βασικά «ανοικτά» μέτωπα για τον ελληνικό τουρισμό το 2019, εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού στη Μεσόγειο, όπου οι προκρατήσεις για ανταγωνιστικούς προορισμούς είναι ισχυρές.
Την πορεία της φετινής χρονιάς σκιαγράφησαν μέσα από τη γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο πλαίσιο της Ηoreca, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Από την πλευρά του ο κ. Βασιλικός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πλέον ο τουρισμός είναι πολύ μεγάλος για να ρισκάρουμε απώλειες κι ότι δε θα πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε το που θα κάτσει η μπίλια το 2019», ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκανε εκτενή αναφορά και στις προτεραιότητες που πρέπει να μπούν από τους τουριστικούς φορείς εν όψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων και των δεσμεύσεων που θα πρέπει να γίνουν σε προορισμούς «οι οποίοι δεν μπορούν να στηρίξουν με τις υποδομές τους ούτε τους κατοίκους», πολύ περισσότερο δε τους τουρίστες στην Ελλάδα των 33 εκατ. και πλέον επισκεπτών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τάσιος, ο οποίος έκανε λόγο για καθημερινό αγώνα που δίνουν σε υπουργεία και κρατικές διευθύνσεις οι Ελληνες ξενοδόχοι, δυστυχώς όμως χωρίς αντίκρυσμα.
«Μετά από έξι χρόνια συνεχούς ανόδου,οι προτεραιότητες για τον κλάδο, τη δεδομένη συγκυρία, έχουν να κάνουν με την υπερφορολόγηση, τις υποδομές και τη διαχείριση των προορισμών. Οι προκλήσεις προέρχονται τόσο από το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό», ανέφερε ο κ. Ρέτσος, ο οποίος προέβλεψε ότι η φετινή δε θα είναι κακή χρονιά, όμως «δε θα έχει καμία σχέση με ό,τι βιώσαμε τα τελευταία χρόνια».
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα έτος σταθεροποίησης, που όμως για πολλές περιοχές της Ελλάδας μπορεί να είναι και αρνητικό, εξ’ ού και η ανάγκη για μείωση στο κομμάτι της φορολογίας ώστε να διατηρηθεί ανταγωνιστικό το ελληνικό προϊόν και να μήν πλήττονται τα μικρότερα καταλύματα.
Πέραν του ΦΠΑ, ο οποίος είναι στο 13% στη διαμονή και 24% στην εστίαση, ο κ. Ρέτσος έκανε εκτεταμένη αναφορά και στο φόρο διαμονής: « Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν βεβαίωση φόρου διαμονής σχεδόν 150 εκατ. ευρώ- σημειώνω ότι στον προϋπολογισμό είχαν εγγραφεί 74 εκατ. ευρώ. Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι θα είναι υπερδιπλάσιο το ποσό που θα εισπραχθεί και είχαμε προτείνει εναλλακτικά στην κυβέρνηση, προκειμένου να μήν πληγούν τα μικρά ξενοδοχεία να εφαρμοστεί ο φόρος μόνο για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, ισχυριζόμενοι τότε ότι το ποσό που θα βεβαιωθεί το τρίμηνο αυτό θα είναι το ισόποσο των 74 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Η πραγματικότητα μας δικαίωσε δεδομένου ότι τα έσοδα το τρίμηνο αυτό ήταν στα 70 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για τον προϋπολογισμό και όχι ανταποδοτικά για τους προορισμούς».
Ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι είναι ανάγκη σε όλες τις Περιφέρειες να μπεί ο τουρισμός ψηλά στην ατζέντα των υποψηφίων, δεδομένου ότι η διαχείριση των προορισμών θα είναι η μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος.
«Το 2019 είναι για τον τουρισμό δύσκολη ανηφόρα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΞΕΕ, αναφέροντας ότι «δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που η αβεβαιότητα είναι πλέον η μόνη …βεβαιότητα. Βλέπετε τι γίνεται στις διαπραγμάτευσης Μ. Βρετανίας και Ε.Ε και πως παρακολουθούν όλοι με κομμένη την ανάσα για το πως μπορεί να μοιάζει η μέρα που θα ξημερώσει μετά από ένα “σκληρό” Βrexit. Βλέπετε τι γίνεται με τα “κίτρινα γιλέκα” στη Γαλλία και τη μεγάλη κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις σχέσεις Γαλλίας και Ιταλίας.
Ταυτόχρονα, ανακάμπτει ο ανταγωνισμός στη γειτονιά μας από χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, κλπ. Ήδη από την περσινή σεζόν έδειξαν σημάδια δυναμικής, η οποία όπως δείχνουν τα στοιχεία όχι μόνον διατηρείται αλλά και ενισχύεται σημαντικά».
Αβέβαιο ευρωπαϊκό περιβάλλον και ανάκαμψη των ανταγωνιστών μας σημαίνει πως πρέπει να γίνουν προσαρμογές που θα μας βοηθήσουν να θωρακίσουμε τη δυναμική μας.
Το να παρακολουθούμε με σταυρωμένα τα χέρια κι απλά να περιμένουμε το που θα κάτσει η μπίλια για το 19, δεν είναι σοφό. Σοφό είναι να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τις σωστές απαντήσεις μέσα σε ένα δύσκολο κι αβέβαιο περιβάλλον.
Το ΞΕΕ, εκ του ρόλου του και της αποστολής του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας έχει την υποχρέωση να χτυπήσει το καμπανάκι. Όχι του κινδύνου. Δεν κινδυνολογούμε. Χτυπάμε όμως το καμπανάκι της λογικής.
Λογική σημαίνει πως σε κάποιον όροφο του Υπουργείου Οικονομικών κάποιοι θα έπρεπε να ασχολούνται με το πως θα ελαφρύνουν τα βάρη του ελληνικού ξενοδοχείου, να ασχολούνται με την κατάργηση του φόρου διαμονής. Ή με το χαμήλωμα του συντελεστή ΦΠΑ», ανέφερε ο κ. Βασιλικός.
- «Όλοι πρέπουν να σκύψουν με λογική πάνω από τον τουρισμό και ο καθένας από το δικό του πόστο ευθύνης να συμβάλλει ουσιαστικά. Από ένα φιλικό περιβάλλον προς την ξενοδοχειακή επιχείρηση μέχρι τις υποδομές που πρέπει να γίνουν».
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανέφερε ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σημασία που έχει να οικοδομήσουμε «χώρα με υποδομές, πρώτα απ’ όλα για μας τους ίδιους. Πόλεις φιλικές. Προορισμούς με ποιότητα ζωής, με δομές υγείας, με ασφάλεια, για την καθημερινότητα των ίδιων των κατοίκων τους. Μόνο έτσι θα έχουμε και μια χώρα σταθερά ελκυστική για τους επισκέπτες, μια χώρα με σταθερή δυναμική παγκόσμιου προορισμού. Αλλιώς την ευφορία της ανόδου θα διαδεχθεί η σκληρή πρόσκρουση στο έδαφος μιας πραγματικότητας που δεν προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις των καιρών.
- Θα πρέπει λοιπόν όλοι – συμπεριλαμβανομένης πρωτίστως της πολιτείας – να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχείου και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επίτευξη κρίσιμων στόχων όπως η διατήρηση της δυναμικής μας, η μείωση της εποχικότητας αλλά και του χάσματος της τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ των περιφερειών της χώρας».
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε και στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, το οποίο πλέον, δεν είναι μόνο ζήτημα για τους ξενοδόχους αλλά έχει πλέον και κοινωνικές προεκτάσεις.
- «Το 2019 δεν θα είναι εύκολη χρονιά και δεν προσφέρεται για ωραιοποιήσεις» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος.
- «Κουράστηκα να ακούω μόνον θριαμβολογίες για τις αφίξεις αλλά τίποτα για την ανεξέλεγκτη παραξενοδοχία των βραχυχρόνιων μισθώσεων που αναδεικνύεται πλέον μετά και την έρευνα του ΞΕΕ ως μείζον πρόβλημα, όχι των ξενοδόχων, αλλά της ίδιας της κοινωνίας», σημείωσε μεταξύ άλλων και άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι διοικούντες αντιμετωπίζουν τα πάγια αιτήματα των ξενοδόχων.
«Τρέχουμε, χτυπάμε πόρτες, λιώνουμε σόλες παπουτσιών σε καθημερινές συναντήσεις από υπουργείο σε υπουργείο, από διεύθυνση σε διεύθυνση όπου οι συνομιλητές μας είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν τα αυτονόητα», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί οι ξενοδόχοι να είμαστε καλοί και άγιοι όταν δημιουργούμε δουλειές, όταν πληρώνουμε μισθούς, όταν υπογράφουμε κλαδικές συμβάσεις, όταν πληρώνουμε εισφορές και φόρους αλλά όταν ζητάμε να ξεκολλήσουν τρία – τέσσερα ουσιώδη ζητήματα για να τα καταφέρουμε και να πάμε μπροστά να μας κοιτάζουν σαν … εξωγήινους. Αυτή η στάση δεν είναι ούτε οικονομικά σωστή, ούτε ηθικά δίκαιη».
- Ο κ. Τάσιος επισήμανε ότι ο τουρισμός των πανηγυρισμών, των χειροκροτημάτων και της πολιτικής καριέρας πρέπει να δώσει επιτέλους τη θέση του στον τουρισμό των ανθρώπων που ζουν από και για τον τουρισμό.
- «Κουραστήκαμε να μας αγνοούν. Κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι. Και να μην παριστάνουν τάχα τους ευαίσθητους για την κοινωνία και τους εργαζόμενους, όταν είμαστε εμείς αυτοί που στηρίζουμε στην πράξη και την κοινωνία και τους εργαζόμενούς μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Για να μπορούμε να βάζουμε «πλάτη» πρέπει «κάτι» να υπάρχει στο Ταμείο μας. Κι αυτό γίνεται μέσα από τις δικές τους πράξεις και παραλείψεις όλο και πιο δύσκολο στοίχημα για εμάς τους ξενοδόχους».