Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του Greek Space Tech Forum 2025, #gstf25, o κ. Δημήτρης Μπληζιώτης, Scientific Personnel, Hellenic SpaceCenter, αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα μικροδορυφόρων το οποίο χρηματοδοτείται μέσα από το RRF και αφορά την δορυφορική παρατήρηση της γης μέσα από τέσσερις άξονες.
Όπως ανέφερε, θέλουμε να ενισχύσουμε την χωρική και χρονική κάλυψη των δεδομένων που λαμβάνουμε. Δεν αντικαθιστούμε αποστολές, αλλά ερχόμαστε να τις συμπληρώσουμε. Θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από δεδομένα που μέχρι τώρα προμηθευόμαστε μέσω διαγωνισμών. Το πρόγραμμα αφορά την διασφάλιση της εθνικής αυτονομίας δεδομένων και συμβάλλει στο να αποκτήσει η Ελλάδα capacity σε δορυφόρους.
Έχουμε δημιουργήσει και υλοποιούμε το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Υπάρχει δυνατότητα και συμβατικών λύσεων αλλά και agent asking, να παραγγείλουμε δηλαδή στον δορυφόρο να επικεντρωθεί σε μία συγκεκριμένη περιοχή κατά προτεραιότητα.
Όπως σημείωσε, τα δικαιώματα χρήσης ανήκουν στο ελληνικό κράτος. Όλα αυτά τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα για το ελληνικό δημόσιο χωρίς κανένα κόστος. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν και οι διπλωματικές μας σχέσεις με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το ελληνικό κράτος έκανε την αρχή και περιμένουμε τώρα και από την πλευρά της βιομηχανίας να πάμε ένα βήμα παραπέρα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι χτίζεται ένας σταθμός εδάφους για να πιστοποιεί το πόσο γρήγορα μπορούμε να λαμβάνουμε τα δεδομένα από αυτό το σμήνος των συνολικά 7 δορυφόρων. Άλλος σταθμός εδάφους θα χτιστεί για την λήψη δεδομένων από τους 4 ελληνικούς δορυφόρους.
Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι, όπως τόνισε, οι εφαρμογές προστιθέμενης αξίας που θα προκύψουν από αυτούς τους δορυφόρους. Θα δημιουργηθεί ένας κυβερνητικός κόμβος στο πλαίσιο του Δαίδαλου, θα υπάρχει μία γραμμή συνεχούς ροής. Θα έχουμε 5 διαφορετικές θεματικές ενότητες (γεωργία, παρακολούθηση υδάτων, φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, ασφάλεια). Όλα τα έργα βρίσκονται τη φάση της υλοποίησης και θα είναι διαθέσιμα από τον Ιούλιο του 2026. Υπάρχει ανάγκη εξωστρέφειας και στο πλαίσιο αυτό χτίζουμε συνεργασίες με άλλες χώρες ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες. Έρχονται πάρα πολλά προγράμματα για dual use από την Ευρώπη.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο γεγονός ότι στο κομμάτι της παρατήρησης γης, το έργο υλοποιείται από 57 εταίρους – υπεργολάβους, από τους οποίους οι 50 είναι Έλληνες, ενώ έχουν δημιουργηθεί συνέργειες με 7 χώρες.