Τέλος του 2020 θα γίνει η δημοπράτηση του δικτύου 5G σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα περιμένει το κείμενο συμπερασμάτων της Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες ώστε να λάβει αποφάσεις. Ο υπουργός επισήμανε ότι το δίκτυο πέμπτης γενιάς είναι κρίσιμη υποδομή για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο κ. Πιερρακάκης, κατά την διάρκεια της ακρόασης του νέου Αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κ. Δημητρίου Βαρουτά, οποίος έγινε δεκτός κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξήγησε ότι το 5G “σπάει” σε δύο κομμάτια: «τον πυρήνα και τις κεραίες».

Ανέφερε ότι σε ότι αφορά το υφιστάμενο δίκτυο 4G  η Ελλάδα έχει μόνο ευρωπαϊκούς πυρήνες ενώ στις κεραίες υπάρχουν και μη ευρωπαϊκές υποδομές σε δύο από τους τρείς παρόχους.

Πυκνές κεραίες-λιγότερη ακτινοβολία

Κατά την διάρκεια της ακρόασης του νέου Αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ αρκετοί βουλευτές κυρίως από την αντιπολίτευση όπως ο κ. Γ. Κατρούγκαλος υπέβαλλαν ερώτημα για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να διερευνήσει το θέμα επιλογής της κινεζικής Huawai για το δίκτυο 5G. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εμείς και μέχρι πρότινος και η παρούσα κυβέρνηση διαπραγματευόταν – μια που θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί για επενδύσεις και η Κίνα είναι μια βασική χώρα με την οποία έχουμε στρατηγική οικονομική σχέση – αν θα πρέπει η ελληνική αγορά να είναι ανοιχτή στην Huawai σε περίπτωση που η προσφορά της και η τεχνογνωσία της θεωρηθεί ότι είναι αυτή που χρειάζεται το δικό μας τεχνολογικό και το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Πολλές ερωτήσεις υπεβλήθησαν και από βουλευτές της πλειοψηφίας όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη τόσο και για την επίδραση στην υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (για την οποία υπήρξαν πρόσφατα έντονες αντιδράσεις στην Καλαμάτα, η οποία είχε επιλεγεί για πιλοτικό πρόγραμμα δικτύου 5G), όσο και για τον ρόλο του κράτους στην εξασφάλιση της ακεραιότητας των δικτύων 5G και τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξής του

Ο κ. Βαρουτάς αφού υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση του κοινού, γιατί υπάρχει μία τεχνοφοβία. Το βλέπουμε στο θέμα των κεραιών. Φοβόμαστε την Τεχνολογία. Οπότε, είναι πολύ βασικό να υπάρχει μία ενημέρωση στα θέματα 5ης γενιάς. Αυτό αφορά και την επικινδυνότητα.

H δική μου άποψη, διδάσκοντας και στο Πανεπιστήμιο για τις κεραίες, είναι ότι όσο πιο “πυκνή” είναι η κεραία, τόσο μικρότερη ακτινοβολία θα έχει και αυτό θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Σημειώνω εδώ, ότι θα πρέπει να κοινοποιήσουμε περισσότερο αυτή τη λογική στο ευρύ κοινό, στον καταναλωτή. Το θέμα του 5G είναι μία προτεραιότητα, η οποία πρέπει να προχωρήσει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here