Πακέτο πρόσθετων πρωτοβουλιών για τον κυβερνοχώρο, τον διαμοιρασμό δεδομένων, τις ψηφιακές συναλλαγές και την Τεχνητή Νοημοσύνη προωθούν ταχέως οι Βρυξέλλες, σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό τη νέα ηγεσία της, αποδίδει αυξημένη βαρύτητα στην ψηφιακή στρατηγική της Ευρώπης, η σημασία των data και της κυβερνοασφάλειας πολλαπλασιάζεται παγκοσμίως -όπως και η χρήση του cloud- και η πανδημία επισπεύδει τις εξελίξεις.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: ο παγκόσμιος όγκος δεδομένων έχει αυξηθεί κατά 530% σε σχέση με το 2018 (στα 175 zettabytes σήμερα, έναντι 33 zettabytes προ διετίας), η αξία της data economy στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών έχει φτάσει στα 829 δισ. ευρώ από 301 δισ. πριν δύο χρόνια) και οι επαγγελματίες που απασχολούνται στον χώρο των δεδομένων αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα στα 10,8 εκατ. άτομα από 5,7 εκατ. (το 2018, στην ΕΕ-27).
Παρουσιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία (με πηγή την Κομισιόν) και τις νέες πρωτοβουλίες των κοινοτικών οργάνων, ο Ηλίας Χάντζος, υψηλόβαθμο στέλεχος του τεχνολογικού κολοσσού Broadcom Inc, με έδρα τη Silicon Valley των ΗΠΑ, διατύπωσε την εκτίμηση πως αν κοιτάξει κάποιος τις δηλώσεις και τις προθέσεις των Ευρωπαίων policy makers, γίνεται πάρα πολύ ξεκάθαρο πως μετακινούμαστε σε ένα περιβάλλον, όπου οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τον διάλογο γύρω από την ανάγκη ρύθμισης της τεχνολογίας και του cyber.
Τι προωθούν οι Βρυξέλλες
Ποιες είναι όμως αυτές οι πρωτοβουλίες; Κατά τον κ. Χάντζο, ως μέρος του πακέτου (ρυθμίσεων) για την κυβερνοασφάλεια, αναμένεται η επικαιροποίηση ή αναθεώρηση της οδηγίας για την Προστασία Κρίσιμων Υποδομών (NISD2), ενώ στον τραπεζικό τομέα και τις ψηφιακές συναλλαγές, προτάθηκε πρόσφατα η πράξη νομοθετικού περιεχομένου DORA (Digital Operation Resilience Act), που -όπως εκτίμησε- δεν θα επηρεάσει μόνο τον χρηματοοικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα (τράπεζες), αλλά «ένα πολύ ευρύτερο κοινό».
Παράλληλα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τον κανονισμό «E-privacy», που επικεντρώνεται στις τηλεπικοινωνίες και συμπληρώνει το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων), ενώ στα μέσα Νοεμβρίου προτάθηκε από την Κομισιόν και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων (Data Governance Act), που ρυθμίζει τον διαμοιρασμό δεδομένων. Πολύ σύντομα αναμένεται να πέσει στο «τραπέζι» και η πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act), η οποία αφορά τις περιοχές που παραδοσιακά κάλυπτε η -χρονολογούμενη από το 2000 και για αυτό παρωχημένη- οδηγία για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Επιπλέον, η πολυαναμενόμενη κοινοτική νομοθεσία γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Τεχνητή Νοημοσύνη Υψηλού Ρίσκου εκτιμάται πως θα προταθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με τον κ. Χάντζο, Global Privacy και Head of Europe, Middle East & Africa (EMEA) Government Affairs της Broadcom Inc.
Η εποχή της αθωότητας τελείωσε. Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις
Κατά τον κ. Χάντζο, όλα δείχνουν πως μέρα με τη μέρα οδηγούμαστε σε έναν κόσμο, στον οποίο η τεχνολογία είναι πιο ρυθμισμένη, τα δεδομένα ολοένα και πιο πολύτιμα και η κυβερνοασφάλεια ολοένα και πιο απαραίτητη. Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις;
«Η εποχή της αθωότητας τελείωσε, γιατί δεν μπορούμε πια να στηριζόμαστε στην άποψη ότι ο χώρος της τεχνολογίας είναι ελεύθερος, είναι ανοιχτός και αποτελεί μια “Άγρια Δύση” για να πάμε και να καινοτομήσουμε. Η κυβερνοασφάλεια και το privacy/data governance (διακυβέρνηση δεδομένων και ιδιωτικότητας) εξελίσσονται σε ουσιώδη ικανότητα για να αποκτήσουμε πελάτες, καθώς (οι πελάτες) απαιτούν εγγυήσεις. Η ασφάλεια των δεδομένων στο cloud, στο γραφείο και στο σπίτι, αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για να επιλέξουν πάροχο υπηρεσιών. Κι αν ο στόχος (των κρατών και των επιχειρήσεων) στα Νότια Βαλκάνια είναι να παραμείνουν ανταγωνιστικά στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, προκειμένου να αξιοποιήσουν το υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό τους, την ποιότητα της εκπαίδευσης και το χαμηλό κόστος, η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το αν θα πετύχουν επαρκή cyber-hygiene (κυβερνοϋγιεινή)» σημείωσε ο κ. Χάντζος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων των ατόμων και την ασφάλεια.
Παραδοσιακή τεχνολογία vs Ιντερνετ των Πραγμάτων
Θέλοντας να δώσει το στίγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία παγκοσμίως αλλάζει, ο κ. Χάντζος παρέθεσε τις διαφορές μεταξύ της «παραδοσιακής» τεχνολογίας πληροφορικής και της τεχνολογίας της εποχής του Ιντερνετ των Πραγμάτων ( IoT). Η παραδοσιακή τεχνολογία είναι ανοιχτή και το λογισμικό εύκολο να εγκατασταθεί. Στην εποχή του ΙοΤ αντίθετα, μετά την αναχώρηση της συσκευής από το εργοστάσιο, αυτή δεν είναι πλέον ανοιχτή στην εγκατάσταση νέου software. Στην παραδοσιακή τεχνολογία πληροφορικής, τα πρωτόκολλα είναι ουσιαστικά τρία (κυρίως UDP, TCP και ΙP), ενώ στο ΙοΤ …χιλιάδες. Τα λειτουργικά συστήματα (ΟS) στο παραδοσιακό ΙΤ είναι βασικά πέντε (κυρίως Windows, Linux, OSX, iOS και Android), ενώ στο ΙοΤ πολύ περισσότερα. Όλα αλλάζουν..