Έντονη είναι η φημολογία των τελευταίων ημερών για τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στην ελληνική εστίαση, όπου οι υψηλές τιμές – και κατ’ επέκταση η έλλειψη – ηλιελαίου θα οδηγήσει σε “περικοπές” όσον αφορά στη διάθεση αγαθών όπως οι τηγανητές πατάτες, τα καλαμαράκια και τα κολοκυθάκια – εδέσματα που είναι απόλυτα συνυφασμένα με την ελληνική γαστρονομία.

Διευκρινίσεις για όσα έχουν ειπωθεί έως σήμερα έσπευσε να δώσει ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε πως “πρόκειται για μια εικονική έλλειψη, καθώς κάποιοι έκαναν μια άσκοπη αποθεματοποίηση, κυρίως οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εστίαση κι ενώ υπήρχε μια κανονική προμήθεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, πήραν μεγάλες ποσότητες, οπότε προληπτικά τα σούπερ μάρκετ έβαλαν έναν περιορισμό, δηλαδή τα 5 λίτρα την ημέρα. Γι’ αυτό και το ηλιέλαιο είναι ανάμεσα στα προϊόντα που ζητήσαμε να απογραφούν οι ποσότητες, γιατί κανείς δεν μπορεί, αν βρει μια ευκαιρία, να κερδοσκοπήσει”.

Σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με την επάρκεια τροφίμων, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, παρά την κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Αν και το 30-35% από το μαλακό σιτάρι το παίρνουμε από την Ουκρανία και την Ρωσία, υπάρχουν εναλλακτικές αγορές, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και ο Καναδάς που μπορούν να καλύψουν το κενό» ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργαντάς.

Διευκρίνισε δε ότι στο σκληρό σιτάρι η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια, ενώ στο μαλακό σιτάρι η χώρα μας χρειάζεται εισαγωγές περίπου 800-900 χιλιάδων τόνων το χρόνο.

Πάντως την μεγαλύτερη ποσότητα η χώρα μας την προμηθεύεται από την Βουλγαρία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here