Με ακόμη πιο αργούς ρυθμούς αγκομαχώντας ανεβαίνει η ελληνική οικονομία.  Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε μόλις κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο και 1,8% σε ετήσια βάση.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή διαπιστώνει ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται μόνο με την κατανάλωση και κινητήριο μοχλό τις εξαγωγές. Υπό πίεση βρίσκονται οι επενδύσεις.

Ήταν  το έκτο διαδοχικό τρίμηνο, κατά το οποίο η οικονομία κινήθηκε με θετικό πρόσημο. . Το πρώτο τρίμηνο είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% σε τριμηνιαία και 2,5% σε ετήσια βάση.

Σημαντική ώθηση λαμβάνει το ΑΕΠ κυρίως από τις εξαγωγές υπηρεσιών οι οποίες εμφανίζονται ενισχυμένες σε ποσοστό 12,2% αλλά και από την συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη η οποία παρουσίασε μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Ο ρυθμός του 1,8% είναι οριακά χαμηλότερος από την ετήσιο στόχο του 1,9%. «Βαρίδι» για ένα ακόμη τρίμηνο αποτελούν οι επενδύσεις καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2017. Εκτός από την ανάπτυξη του 1,8% για το β’ τρίμηνο η ΕΛΣΤΑΤ ανέβασε και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο στο +2,5%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here