Την πρώτη εργάσιμη μέρα του 2021 ολοκληρώθηκε η μετατροπή σε μετοχές των μετατρέψιμων ομολόγων CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

  • Με τη μετατροπή των CoCos και μέσω της έκδοσης 394,4 εκατ. νέων μετοχών, το Ταμείο καθίσταται πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, ελέγχοντας το 61,3% του μετοχικού της κεφαλαίου από 26,4%.

Στόχος του ΤΧΣ είναι να μεταβιβάσει τις νέες μετοχές σε ιδιώτες μετόχους και επενδυτικά κεφάλαια εντός του 2021.

  • Περίπου στο μισό διαμορφώνεται πλέον η συμμετοχή των υπόλοιπων βασικών μετόχων, δηλαδή του Τζον Πόλσον που κατείχε το 9,13% των μετοχών της τράπεζας και του Αριστοτέλη Μυστακίδη που κατείχε το 5,12%.

Η τιμή μετατροπής των CoCos έχει προσδιοριστεί στα 6 ευρώ ανά μετοχή και όπως σημειώνεται στην τελευταία δημοσιευμένη IV χρηματοοικονομική κατάσταση του Ταμείου, «το ακριβές ποσό της ζημίας θα προσδιοριστεί βάσει της τιμής της μετοχής κατά την ημερομηνία μετατροπής».

Η εισαγωγή των νέων μετοχών αναμένεται την προσεχή εβδομάδα και η τελική ζημία που θα εγγράψει λογιστικά το ΤΧΣ, θα προσδιοριστεί με βάση το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας.

Το Ταμείο  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αναθεωρήσει την εύλογη αξία των CoCos στο τέλος Ιουνίου στο 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. στα τέλη του 2019, και ως εκ τούτου η πρόσθετη ζημία εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ από την 1η Ιουλίου του 2020.

Συνολικά η ζημία υπολογίζεται κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ